Nieuwe vispassage aan Keyartmolen in Bree helpt vissen stroomopwaarts te zwemmen

Aan de Keyartmolen op de Itterbeek in Tongerlo (Bree) kunnen vissen voortaan stroomopwaarts zwemmen dankzij 18 vistrappen. De provincie Limburg liet de vispassage installeren om de vismigratie in het gebied te bevorderen. “Via een alternatieve route kunnen vissen de stuw aan de oude molen omzeilen”, zegt Ben Simons van de Provincie Limburg. 

De Keyartmolen in Itterbeek vormt al sinds de 12de eeuw een hindernis voor vissen. “Ze kunnen er niet stroomopwaarts zwemmen op zoek naar onder meer voedsel”, legt Ben Simons uit. “Dat probleem is nu verleden tijd. In samenwerking met de Provinciale Visserijcommissie Limburg en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben we een vispassage geïnstalleerd waarmee vissen de stuw aan de molen kunnen omzeilen.”

Via overbrugbare hoogteverschillen kunnen vissen terug stroomopwaarts zwemmen, en tussen twee treden door even uitrusten.
Ben Simons, Provincie Limburg

In de 88 meter lange vispassage zitten 18 vistrappen verwerkt om het hoogteverschil van de stuw te overbruggen. “De vissen nemen er als het ware de trap. Via overbrugbare hoogteverschillen kunnen zij terug stroomopwaarts zwemmen. Tussen twee treden hebben de vissen de mogelijkheid om even uit te rusten.”

Bilzen en Zonhoven

Het provinciebestuur blijft inzetten op het oplossen van vismigratieknelpunten. Bert Lambrechts (N-VA), Gedeputeerde van Water: “Momenteel wordt er ook gewerkt aan een vismigratieknelpunt in de Munsterbeek in Bilzen en staat er een project op de planning aan de Roosterbeek in Zonhoven. Deze werken zijn nodig voor de instandhouding en het duurzame herstel van de aanwezige populaties van beschermde vissoorten.”

Meest gelezen