Radio 2

Nieuwpoort verdeelt gratis klimaatbomen

Iedereen met een tuin in Nieuwpoort kan gratis een klimaatboom laten aanplanten. Het gaat om kleine, middelgrote en grote bomen, die bestand zijn tegen de toekomstige weersomstandigheden zoals droogte. 

Voor meer duurzaamheid en minder CO2 streeft de stad Nieuwpoort naar een verdubbeling van het groen. Niet alleen in het openbaar domein maar ook in privétuinen. Daarom kan iedereen met een eigen tuin een gratis boom bestellen bij de stad. “Het gaat om bomen die geselecteerd zijn op basis van droogteresistentie, waterabsorberend vermogen en op groeiplaatsomstandigheden”, legt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V), uit. “We hebben in de lijst zowel inheemse als uitheemse exemplaren. Voor kleine tuinen zijn dat Witte Moerbei, Amerikaans Krenteboompje of Sierappel. Japanse Schijniep of Zomereik zijn dan weer geschikt voor middelgrote tuinen. De Honingboom, de Amberboom of Schietwilg tenslotte  vereisen een grote tuin. "

Goed voor milieu

Tot nog toe bestelden al een honderdtal inwoners en tweedeverblijvers een boom. Onder hen Luc Verbauwen. “We hebben 2 boompjes besteld, een voor in onze tuin en een voor in de voortuin van mijn schoonouders. Een interessant initiatief en een boompje extra kan geen kwaad. Het is zeker goed voor het milieu. We kunnen niet elk jaar een boompje planten, daarvoor is onze tuin te klein. Maar een donatie zit er wel in.”

200.000 euro

De jaarlijkse ambitie van de stad is om 200 nieuwe bomen te planten in de tuinen. De boompjes kunnen nog worden besteld tot 28 februari. “We komen ze zelf planten in de maand maart”, vult Vanden Broucke aan. “Juist om te vermijden dat mensen bomen bestellen om dan elders buiten Nieuwpoort te planten.“

Zelf plant de stad in deze legislatuur 4.000 nieuwe bomen. Nieuwpoort trekt jaarlijks 200.000 euro uit voor nieuwe boomaanplantingen. 

Radio 2

Meest gelezen