Oogst van legale hennepplantage in Vilvoorde mislukt: “Samenloop van omstandigheden”

De oogst van de hennepplantage op de terreinen van de voormalige verffabriek AkzoNobel in Vilvoorde is mislukt. Een half jaar geleden werden daar 1,5 miljoen hennepplanten gezaaid die zouden dienen als grondstof voor isolatie, maar intussen is er van de planten geen spoor meer. “Slechte grond en een fout zaaimoment”, klinkt het.

Een half jaar geleden werd het project vol enthousiasme voorgesteld. Op de AkzoNobel-site, in de Vilvoordse volksmond beter bekend als “De Levis”, werd 1 hectare braakliggend terrein ingezaaid met hennepzaad. Voor alle duidelijkheid, niet om er een wietkwekerij van te maken, maar als een tijdelijke invulling in afwachting van een nieuwbouwproject. De stengels van de hennepplanten zouden verwerkt worden tot isolatiemateriaal voor die nieuwbouw. Van de bloemetjes zou een Zottegemse brouwerij bier maken. Bovendien nemen de hennepplanten CO2 op. Allemaal voordelen dus. 

Hennep heeft droge grond nodig, en stond nu met zijn voetjes in het water
Mathieu Hendrickx, Exie nv

Maar het project is met een sisser afgelopen, want op het terrein staat vooral onkruid met hier en daar een hennepplant. De ondergrond bleek niet geschikt voor de planten. “Het gaat om zeer arme, deels gesaneerde industriegrond”, zegt Mathieu Hendrickx van Exie nv. “Bovendien werd de grond niet bemest en werd het zaad te laat in het seizoen ingezaaid. Normaal zaaien we in april of mei, maar nu kon dat pas in juni. Ook de weersomstandigheden waren verre van ideaal met een nat voorjaar en erg lage temperaturen. Hennep heeft droge grond nodig, natte grond is niet zijn ding.” Dat allemaal samen leidde dus tot de mislukte oogst. 

Of er een tweede poging komt om hennep te planten in Vilvoorde, is voorlopig niet duidelijk. Alles hangt af van de start van de bouw van het nieuwbouwproject “De Perken” met onder andere 45 huizen en 16 appartementen. Het is nog wachten op een definitieve goedkeuring voor dat bouwproject, intussen blijft het terrein braak liggen, mét onkruid. 

Meest gelezen