Van avondje quizzen tot afterwork met kaas en wijn: voor deze feestjes ligt Britse premier Boris Johnson onder vuur

De Britse premier Boris Johnson staat al een tijdje onder druk door verschillende feestjes die zouden hebben plaatsgevonden in Downing Street 10, de ambtswoning van de premier. Vanuit verschillende politieke hoeken wordt geëist dat de premier opstapt. Voor welke feestjes krijgt Johnson het spervuur? Een overzicht.

De Britse premier Boris Johnson moet al wekenlang zich telkens verantwoorden voor feestjes in en rond zijn ambtswoning Downing Street 10. In de Britse media komen bijna systematisch nieuwe feestjes aan het licht die de premier in steeds nauwere schoentjes duwen. 

Heel wat Britten vinden het niet kunnen dat hij feestjes organiseerde terwijl heel wat mensen in de ziekenhuizen lagen. Ook Johnson zelf werd ziek door het coronavirus, al had hij naar eigen zeggen milde symptomen.

Het is nog afwachten of en hoe lang Boris Johnson nog zal aanblijven als premier van het Verenigd Koninkrijk. Vanuit de oppositie, maar ook vanuit zijn eigen partij, klinkt de vraag naar ontslag steeds luider. Wat viel er te vieren in Downing Street 10? We zetten de feestjes even op rij.

15 mei 2020

De Britse krant The Guardian verspreidt een foto waarop de premier te zien is in de tuin van zijn ambtswoning. De bijeenkomst zou dateren van 15 mei 2020, midden in de eerste nationale lockdown. In de tuin zijn 19 mensen aanwezig, van afstand is er nauwelijks sprake. Volgens een woordvoerder zou het gaan om een werkvergadering. Op de foto is ook te zien dat er alcohol wordt gedronken. Verklaring: de vergadering vond buiten de gebruikelijke kantooruren plaats.

20 mei 2020

De Britse tv-zender ITV heeft een mail gepubliceerd van Martin Reynolds, de privésecretaris van Johnson. Daarin nodigde Reynolds een honderdtal medewerkers van Johnson uit voor een feestje in de tuin van Downing Street 10 om te genieten van “het prachtige weer”. De genodigden moesten wel hun “eigen drank meebrengen”. In totaal waren er zo’n 30 mensen aanwezig, waaronder Johnson en zijn vrouw Carrie.

Johnson heeft lange tijd die beschuldigingen ontkend. Deze week heeft hij in het Britse Lagerhuis dan toch toegegeven dat hij dat hij er zo’n 25 minuten aanwezig was. Hij wil zijn verantwoordelijkheid nemen en verontschuldigt zich (meermaals) daarvoor: “Ik had de mensen naar huis moeten sturen. We hebben dit slecht aangepakt en ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid.”
13 november 2020

Op deze dag neemt de adviseur van Johnson, de omstreden Dominic Cummings, ontslag. Ook de communicatieverantwoordelijke Lee Cain verlaat Downing Street 10. Verschillende bronnen zouden die avond luide muziek en geluid hebben gehoord uit het appartement van Boris Johnson en zijn vrouw Carrie. Een woordvoerder van de premier ontkent dat hij aanwezig was.

27 november 2020

Engeland was nog altijd in een tweede zware lockdown. Ondertussen zou er in Downing Street 10 een afscheidsfeestje zijn gehouden voor een medewerkster Volgens verschillende Britse media heeft Johnson daar een speech gehouden. Hij zou ook gezegd hebben dat er veel mensen aanwezig zijn op het feestje, waarna hij vertrok om verder te werken.

15 december 2020

De Britse krant Daily Mirror heeft beelden gepubliceerd van een kerstquiz. Op de beelden is te zien dat premier Boris Johnson quizvragen voorleest, terwijl twee van zijn medewerkers aan zijn zijde zitten. De ene draagt een hoedje, de andere heeft een kerstslinger om de hals. Dat mocht toen niet volgens de richtlijnen. Toen mocht je alleen maar samenkomen voor professionele doeleinden, niet om kerstfeestjes te houden.

Volgens een woordvoerder van Downing Street ging het wel degelijk om een digitale quiz, op afstand. “Maar het personeel moest vaak op kantoor zijn om aan onze reactie op de pandemie te werken, dus zij die op kantoor waren zouden virtueel kunnen hebben deelgenomen aan hun bureau”, luidde het. Johnson zou zelf maar kort hebben deelgenomen aan de quiz.

17 december 2020

Een quiz houden in Downing Street 10 lijkt populair want op 17 december zou er nog een zijn georganiseerd voor medewerkers. De Britse openbare omroep BBC bericht dat het wel degelijk zou gaan om een feestje, want er waren uitnodigingen voor een “Christmas Party!” gestuurd naar een 15-tal mensen.

Het feestje werd gehouden in het kantoor van Simon Case, een topambtenaar. Case is kort na de bekendmaking van het feestje opgestapt. Want het was hij die de verschillende andere feestjes in en rond Downing Street moest onderzoeken. Hij zou zelf niet aanwezig geweest zijn op de quiz. Hij zou wel de deelnemers hebben toegesproken. Premier Johnson was hier niet op aanwezig.

queen alleen in kapel
18 december 2020

Opnieuw zou er een kerstfeestje zijn gehouden in Downing Street 10. Dat is lange tijd ontkend geweest. Eind vorig jaar wordt een video getoond op de tv-zender ITV van een “pseudo-persconferentie”. Daarin heeft toenmalige perswoordvoerder van de Britse premier Allegra Stratton toegegeven dat er wel degelijk een feestje was op 18 december 2020, met kaas en wijn en zonder sociale afstand. Premier Johnson zou op het feestje niet aanwezig zijn geweest.

Tijdens een vragenuurtje in het Lagerhuis kreeg Johnson een spervuur aan verwijten van de oppositie. De premier verontschuldigde zich, maar zei dat het geen feestje was en dat de regels niet werden geschonden.

Tijdens een “pseudo-persconferentie” praat Allegra Stratton haar mond voorbij. Kort na het uitlekken van de video neemt Stratton ontslag:
16 april 2021

Twee afscheidsfeestjes vonden plaats op de vooravond van de begrafenis van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II. Het land was toen niet alleen in rouw, er golden toen ook strenge coronamaatregelen, waardoor de koningin helemaal alleen op de kerkbanken zit.

queen alleen in kapel

Medewerkers van Johnson zouden met een tas naar een nabij gelegen winkel gegaan zijn om daar drank te kopen. Volgens een aanwezige ging het om “een feestje met muziek.”

Het personeel van Downing Street 10 heeft ondertussen zijn excuses aangeboden aan de koningin. “Het is enorm spijtig dat dit gebeurd is in een periode van nationale rouw.” Premier Johnson zou zelf niet aanwezig zijn geweest op de feestjes.

Meest gelezen