Fille Roelants Photography

Paradise City Festival in Steenokkerzeel alweer uitgeroepen tot groenste muziekfestival van België

Het Paradise City Festival in Steenokkerzeel krijgt voor het tweede jaar op rij de titel van "Groenste muziekfestival van het land". Het behoort zelfs tot de wereldtop van groene festivals. De organisatoren houden de CO2-uitstoot zo laag mogelijk door bijvoorbeeld nachttreinen in te zetten die festivalgangers naar huis brengen. 

"Bij de organisatie van het Paradise City Festival vertrekken we van een tienstappenplan", vertelt organisator Gilles De Decker. "We hebben tien punten waarbij we proberen zo groen mogelijk te zijn, dat gaat bijvoorbeeld over afvalbeheer, mobiliteit en CO2-uitstoot. En we proberen ieder jaar ook beter te doen door telkens opnieuw onze ecologische voetafdruk te analyseren."

We voorzien nachttreinen zodat mensen na het festival met de trein naar huis kunnen

Gilles De Decker, organisator

Tijdens het volgende festival begin juli zullen er zelfs nachttreinen ingezet worden. "We merken dat heel wat festivalgangers nog altijd met de auto komen", zegt De Decker. "En daarom voorzien we speciale nachttreinen zodat mensen na het festival met de trein naar huis kunnen. En verder zijn er nog andere, kleinere initiatieven zoals het streng toezien op het gebruik van plastic op de festivalcamping. We vragen festivalgangers om herbruikbare verpakkingen mee te brengen. En ons drankenassortiment is ook kleiner zodat we minder afval hebben."

Geen vlees

Het festival wil ook sensibiliserend werken en mensen overtuigen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. "We bieden bijvoorbeeld geen vlees aan. In het begin kregen we daar klachten over, maar nu merken we dat mensen ontdekken dat vegetarisch eten ook heel lekker kan zijn. En we proberen ook de artiesten mee te nemen in ons verhaal: 15 à 20 procent van de internationale artiesten komt met de trein in plaats van het vliegtuig en dat percentage willen we nog omhoog", aldus Gilles De Decker. 

Meest gelezen