Permanente gedenkplek voor slachtoffers gasexplosie Turnhout

Er komt een permanente gedenkplek ter nagedachtenis van de vier dodelijke slachtoffers van de gasexplosie in een appartementsgebouw in Turnhout, op oudejaarsdag. Dat heeft woonmaatschappij De Ark gezegd op een bewonersvergadering voor zo'n 40 bewoners en omwonenden die getroffen zijn. Intussen zijn de mensen uit het getroffen gebouw verhuisd naar een nieuwe woning of zijn ze daarmee bezig. 

Aan het appartementsgebouw aan de Boerenkrijglaan dat op 31 december werd verwoest door een gasexplosie, liggen bloemen en staan kaarsjes. "Hier gaan we met veel zorg mee om en we willen ervoor zorgen dat er een definitieve herdenkingsplek komt, vlakbij de site, waar mensen naartoe kunnen als ze daar nood aan hebben", zegt Kassandra Driezen van woonmaatschappij De Ark. Het getroffen gebouw is intussen onbewoonbaar verklaard en zal gesloopt worden tegen eind februari. 

Heel wat slachtoffers zitten nog met vragen, die ze gisteren konden stellen op een bewonersvergadering. "Alle bewoners van het geëxplodeerde gebouw zijn ondertussen kunnen verhuizen naar een nieuwe woning of zijn daarmee bezig", vertelt Driezen. "Ze zijn wel nog erg bezorgd over hun spullen, en we delen die bezorgdheid. We hebben nu duidelijkheid over de stabiliteit van het gebouw, zodat we weten welke kamers we kunnen bereiken en welke spullen al dan niet gerecupereerd kunnen worden." Een bewakingsfirma houdt ook voortdurend een oogje in het zeil om diefstal te voorkomen. 

We hebben nu duidelijkheid over welke kamers we kunnen bereiken en welke spullen kunnen worden gerecupereerd

Kassandra Driezen van woonmaatschappij De Ark

Bewoners kregen ook toelichting over de afhandeling van de schade door de verzekeringsmaatschappij. "De inboedel zelf wordt gedekt door de eigen verzekering van de bewoners. Slachtofferhulp kan hen daarin begeleiden, ook voor wie niet verzekerd is”, bevestigt Driezen. Verschillende mensen zijn ook ongerust over het gebruik van gas in de gebouwen. "Over enkele weken organiseren we een informatiesessie. Daar zal een expert vertellen wat de bewoners zelf kunnen doen en waar ze op moeten letten."

Meest gelezen