Rob Engelaar

Eerste proces in nasleep van Sky ECC: waarover gaat het precies, en wie staat er terecht? 

In Antwerpen is voor het eerst een rechtszaak gehouden die het gevolg is van het Sky ECC-dossier. Concreet draait het proces vandaag rond een vrouw die voor een Antwerps ziekenhuis werkte en informatie doorspeelde aan criminelen. Het parket heeft alvast een celstraf van 18 maanden gevorderd voor de vrouw. 

In de rechtbank van Antwerpen is vanmorgen voor het eerst een rechtszaak gehouden in de nasleep van het grote Sky ECC-dossier. Een jaar geleden slaagden speurders erin om miljoenen versleutelde berichten uit het drugsmilieu te kraken. In maart vorig jaar barstte de zaak los met verschillende huiszoekingen en tientallen arrestaties. Er zijn in de nasleep van Sky ECC al honderden onderzoeken opgestart. 

"Dit is een eerste proces. De zaken over de grote criminelen in de dossiers rond Sky ECC volgen pas later", legt justitiejournalist Caroline Van den Berghe uit in "De ochtend". Herbeluister hier het gesprek:

In een van die gekraakte berichten lazen de speurders dat een medewerkster van een ziekenhuis in Antwerpen de vraag had gekregen om in het rijksregister de gegevens van een havenarbeider op te zoeken. "Het was een vriend van haar die dat vroeg, en ze is stom geweest en daarop ingegaan. Ze had dat niet mogen doen, dat beseft ze volledig", zegt haar advocate Chantal Van den Bosch. 

De vriend ging langs bij de havenarbeider om te vragen of hij de drugsbende wilde helpen. "Hij is die man 3 keer gaan opzoeken, want de havenarbeider wilde niet meewerken. Hij ontkent wel dat hij bedreigingen heeft geuit", zegt zijn advocaat Tanja Smit. 

Het parket eist 18 maanden cel voor de vrouw maar wil geloven dat ze niet stilstond bij de gevolgen wat ze deed. Het is aan de rechtbank om te beslissen of de vrouw schuldig is en welke staf ze krijgt, mogelijk komt ze er met een symbolische straf vanaf. "Hopelijk is dit een waarschuwing voor anderen, want iemand die nog nooit in aanraking is gekomen met het criminele milieu, die kan daarin heel naïef zijn. Wat stom is natuurlijk. Maar een gewaarschuwde vrouw is er drie waard", aldus haar advocate Chantal Van den Bosch nog. 

Meest gelezen