La Muralla Roja
Wikimedia Commons

Architect Ricardo Bofill overleden, bekend van "Hunger games"-decor "Les Espaces d'Abraxas" en "La Muralla Roja"

De Spaanse architect Ricardo Bofill is vandaag in Barcelona overleden. Dat laat zijn familie weten. Bofill is onder meer bekend van het postmoderne appartementencomplex "La Muralla Roja" in Spanje en "Les Espaces d'Abraxas" in Frankrijk. Hij stierf op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Ricardo Bofill Levi is de zoon van een architect. Hij begint in 1957 in Barcelona zelf ook aan de architectuurschool, maar hij wordt daar al snel buitengegooid omdat hij bekendstaat als een tegenstander van dictator Franco. Hij rondt zijn studies uiteindelijk af in Genève (Zwitserland).

AP

In 1963 richt hij in een oude cementfabriek in een buitenwijk van Barcelona het architectenatelier "Ricardo Bofill Taller de Arquitectura" op. De transformatie van die oude fabriek wordt in 1980 bekroond met de Prijs van de Stad Barcelona.

Het architectenkantoor heeft intussen al meer dan 1.000 projecten op zijn naam staan. Daaronder onder meer het Catalaans Nationaal Theater en Walden 7 in Barcelona en de wolkenkrabber Donnelley in Chicago.
Hij tekende ook de wijk Antigone in Montpellier uit. De website vermeldt ook één Belgisch gebouw: het hoofdkantoor van Swift in Terhulpen. Bofill wordt gezien als een architect van het postmodernisme.

SWIFT-gebouw in Terhulpen

De vaak opvallende ontwerpen van Bofill spelen ook regelmatig een rol in films en tv-series. "Les Espaces d'Abraxas" (foto hieronder) in Noisy-le-Grand, een voorstad van Parijs, vormden het decor voor enkele sleutelscènes in de sciencefictionthriller "The Hunger Games: Mockingjay - Part 2" (2015) .

Het fotogenieke "La Muralla Roja" (foto bovenaan dit artikel) in Alicante heeft dan weer duidelijk de makers van de tv-serie "Squid Game" (2021) geïnspireerd.

Meest gelezen