Videospeler inladen...

Staatssecretaris Thomas Dermine (PS): "Energiecheque meer doelgericht dan btw-verlaging"

Staatssecretaris voor de Relance Thomas Dermine van de PS is geen voorstander van een btw-verlaging op gas en elektriciteit, zoals minister van Financiën Van Peteghem van CD&V deze week heeft voorgesteld. Hij denkt dat een energiecheque voor wie onder een maandelijks inkomen van zo'n 3.300 euro bruto per maand zit veel effectiever is. Het moet gaan over een maatregel op korte termijn die tijdelijk is, benadrukt hij.

Hoe kan de federale regering de energiefactuur voor de burger enigszins betaalbaar houden? Dat is dé vraag waarvan velen onder ons deze week wakker liggen. Vooral de gasprijzen gaan helemaal door het dak en veel consumenten worden geconfronteerd met torenhoge voorschotfacturen en/of eindafrekeningen. 

Een cheque heeft een groot voordeel: het is meer doelgericht dan een btw-verlaging

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS)

Sinds deze week lijkt ook de federale regering te beseffen dat er dringend iets moet gebeuren. Eergisteren gaf minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) al een voorzet met zijn voorstel om de btw op energie tijdelijk te verlagen van 21 naar 6 procent. Hij kreeg applaus van coalitiepartner Vooruit - die daar al jaren voor pleit - maar de groene en liberale partners reageerden lauw. Misschien te weinig doelgericht en geen goede zaak voor de overheidsfinanciën, luidde het in de Kamer.

Ook de Franstalige socialisten van de PS zijn niet laaiend enthousiast. Zij zien meer in een energiecheque van 200 euro. "Wij kunnen een btw-verlaging steunen, maar een cheque heeft een groot voordeel: het is meer doelgericht dan een btw-verlaging", licht Thomas Dermine toe in "De afspraak op vrijdag". "Het is niet logisch dat degenen die het meeste energie verbruiken het meest zullen genieten van een btw-verlaging."

Een cheque voor degenen die dit het meest nodig hebben en voor de middenklasse is de beste oplossing

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS)

"Dus om zeker te zijn dat de maatregel efficiënt is voor onze overheidsfinanciën - de budgettaire impact kan gigantisch worden - moeten we zeker zijn dat het doelgericht is", aldus Dermine. "Een cheque voor degenen die dit het meest nodig hebben en voor de middenklasse is de beste oplossing."

Het wordt stilaan duidelijk dat niet iedereen in aanmerking zal komen voor een financiële injectie. Wie moet dan aanspraak kunnen maken op zo'n energiecheque? Volgens staatssecretaris Dermine zijn dat zij die onder het mediane loon van 3.300 euro per maand zitten.

Staatssecretaris Dermine legt in "De afspraak op vrijdag" uit waarom hij een energiecheque verkiest boven een btw-verlaging voor energie.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige aflevering van "De Afspraak op Vrijdag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen