Bijna 26.000 jonge kinderen kregen eerste prik tegen coronavirus, meer weigeringen naarmate kinderen jonger zijn

In Vlaanderen hebben 25.796 kinderen tussen 5 en 11 jaar een eerste prik van het Pfizer-vaccin tegen het coronavirus gekregen. 13.625 kinderen of hun ouders weigerden een coronaprik en het aantal weigeringen neemt toe naarmate de leeftijd van de kinderen daalt. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt op een persconferentie.

Op 30 december werd de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar in Vlaanderen op gang getrapt. Het Vlaams-Brabantse Gooik begon er als eerste aan en begin januari volgden ook de andere vaccinatiecentra. 

Om het voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken, werd alles uit de kast gehaald. De Zoo van Antwerpen en pretpark Bobbejaanland werden unieke priklocaties, vaccinatiecentra kregen een kindvriendelijke make-over, en mascottes en animatie moeten de kinderen afleiden tijdens hun spuit.

"Wij vinden dat goed, want onze schoolkinderen hebben een verstandelijke beperking en de school is een veilige omgeving voor hen", zegt Dana Van Cauter, orthopedagoge van basisschool "De Zonneroos":

Videospeler inladen...

"Meer weigeringen naarmate de leeftijd daalt"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft nu de eerste cijfers van die vaccinatiecampagne bekendgemaakt. In totaal kregen al 25.796 kinderen tussen 5 en 11 jaar een eerste prik met een aangepaste dosis van het Pfizer-vaccin. 

Aantal deels gevaccineerde kinderen per leeftijd

500.843 kinderen kregen al een uitnodiging, maar niet iedereen ging daarop in. Tot nu toe hebben de ouders van 13.625 kinderen het verzoek geweigerd. En nog eens 3.861 kinderen (en hun ouders) kwamen niet opdagen op hun vaccinatie-afspraak. "We zien dat er iets meer weigeringen komen naarmate de leeftijd van de kinderen daalt", zegt woordvoerder Joris Moonens.

Aantal weigeringen per leeftijd

Volgens voorlopige berekeningen van het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat zo'n 38 procent wel in op zijn uitnodiging. Het agentschap spreekt wel van voorzichtige cijfers, omdat het moeilijk te berekenen is. Tussen de uitnodiging en het moment van de afspraak kan immers 10 dagen zitten. "Dat percentage neemt nog elke dag toe", benadrukt Dirk Dewolf, directeur-generaal van het agentschap.

Boostercampagne

Ook over de boostercampagne werd een stand van zaken gegeven. In totaal kregen al meer dan 3,7 miljoen Vlamingen een booster, dat zijn er een half miljoen meer dan een week geleden. 13.765 mensen weigerden die uitnodiging en 313.052 mensen kwamen niet naar hun afspraak. Nog 155.000 volwassen Vlamingen moet uitgenodigd worden voor het boostervaccin.

Meest gelezen