Een politieagent van team Oliver doet zich voor als klant om eventuele dieven op te pakken
© Radio 2

Sterke terugval gauwdiefstallen in Hasselt: “We hebben snel in de gaten als iemand zich verdacht gedraagt”

Het aantal winkel- en gauwdiefstallen is sinds enkele jaren sterk gedaald. Vorig jaar waren er 51 aangiftes van zakkenrollers in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH), dat is 6 keer minder dan 5 jaar ervoor. Een van de redenen daarvoor is de inzet van Team Oliver, dat zijn politieagenten in burger die patrouilleren in de winkelstraten.

“Heb je daar foto’s van?”, vraagt Wim van Team Oliver aan de bewaker van het Kruidvat. Die had gesignaleerd dat er een vrouw zich verdacht gedraagt in de winkel. Wim en Bart stappen onopvallend de winkel in, nemen een mandje en mengen zich tussen de klanten. “De truc is dat we ons voordoen als een gewone klant”, vertelt Bart. “Een gewone klant winkelt gericht, maar iemand met slechte bedoelingen doet anders. Ik heb 30 jaar ervaring en ik haal ze er snel uit.”

 

Gauwdiefstallen zone LRH
  • 2016: 297
  • 2021: 51
Winkeldiefstallen zone LRH
  • 2016: 398
  • 2021: 272

Sinds de inzet van Team Oliver is de criminaliteit sterk gedaald in de winkelstraten van Hasselt. “Daar is niet alleen Team Oliver van de politie voor verantwoordelijk”, lacht Wim. “Er hangen in de stad verschillende camera’s die de mensen in de gaten houden, we hebben ook een mountainbiketeam en we beschikken over een BINZ, dat is een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen waarmee handelaars met ons kunnen communiceren."

Radio 2 Limburg mocht mee op stap in Hasselt met de politie op zoek naar winkeldieven en zakkenrollers:

Meest gelezen