Voorlopig nauwelijks patiënten met omikronvariant op intensieve zorg in Hasselt en Tongeren

Op intensieve zorg liggen nauwelijks patiënten met de omikronvariant, volgens infectioloog Jeroen Van Der Hilst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het AZ Vesaliusziekenhuis in Tongeren. In Tongeren liggen op dit moment 3 patiënten met corona op intensieve zorg, waarvan er 2 besmet zijn geraakt met de deltavariant.

"Vooral mensen die de deltavariant hebben opgelopen, belanden op intensieve zorg", begint infectioloog Jeroen Van Der Hilst. "In AZ Vesalius in Tongeren liggen op dit moment 3 personen met corona op intensieve zorg, waarvan 2 besmet met de deltavariant. Dat klein beetje delta dat nog rondgaat, neemt nog steeds de overhand."

Beheersbaar

Van Der Hilst gelooft dan ook dat de ziekenhuizen de druk kunnen blijven dragen als de omikronvariant blijft heersen. "De data uit Zuid-Afrika, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk tonen dat corona wel snel de hele bevolking rondgaat, maar dat het aantal gevallen met ernstige covid op intensieve eerder een zeldzaamheid wordt door omikron." 

Omikron is een fundamenteel ander virus dan delta, dus moeten we ook werken met fundamenteel andere maatregelen.

Jeroen Van Der Hilst, infectioloog

Van Der Hilst benadrukt dat mensen dus snel besmet zullen worden, maar vreest minder voor de gevolgen. "Wie gevaccineerd is, kan de omikronvariant van het coronavirus wel nog makkelijk verspreiden, maar ze worden er meestal minder ziek van", aldus Van Der Hilst. "Omikron is een fundamenteel ander virus dan delta, dus moeten we ook werken met fundamenteel andere maatregelen." 

Meest gelezen