Fransman die vrouw op sporen duwde in Brusselse metro is aangehouden voor poging tot doodslag

De jongeman die gisteravond een vrouw op de sporen van de metro in Brussel heeft geduwd, is aangehouden voor poging tot doodslag. Dat laat het parket van Brussel weten. Het slachtoffer ontsnapte aan veel erger, doordat de metrotrein net op tijd een noodstop kon maken. De dader sloeg op de vlucht, maar kon snel worden opgepakt en is vandaag dus aangehouden.

De bewakingsbeelden van het Brusselse metrostation Rogier tonen dat gisteravond, om 19.45 uur een jongeman vanuit het niets een vrouw op de sporen duwt. 

Volgens onze informatie zou de dader een 23-jarige jongeman zijn die de Franse nationaliteit heeft.  Hij zou geen bekend adres in ons land hebben. De man zou wel bekend zijn bij de politie in Frankrijk, al is het niet duidelijk waarvoor precies. Het slachtoffer zou een 55-jarige vrouw zijn. 

Het parket van Brussel kan die informatie niet bevestigen. Het lijkt wel onwaarschijnlijk dat dader en slachtoffer elkaar kenden. "Het motief en een mogelijke link tussen de twee wordt nog onderzocht", zegt woordvoerster Sarah Durant.

Het incident, dat gefilmd werd met een veiligheidscamera, vond plaats toen een metrotrein het perron naderde. Waarschuwing: de beelden hieronder kunnen schokkend zijn.

Videospeler inladen...

De metrobestuurder kon nog net op tijd stoppen toen de vrouw op de sporen belandde. Het metrostel raakte het slachtoffer niet. Andere wachtende passagiers sprongen daarna op de sporen om de vrouw weer op het perron te krijgen. 

"De bestuurder remde toen hij de persoon op de sporen zag en stopte op tijd", legt An Van hamme, woordvoerster bij MIVB, uit. "De bestuurder heeft zeer goed gereageerd, maar hij is wel in shock en de persoon ook." 

An Van Hamme (MIVB): "Metro kan in een aantal seconden tot stilstand komen"

Videospeler inladen...

Volgens parketwoordvoerster Durant was de bestuurder ook gewaarschuwd door mensen op het perron: "Ze hebben naar hem gewuifd, zodat hij onmiddellijk kon stoppen. Het was echt een heroïsche daad dat hij de metro meteen heeft kunnen stoppen zonder dat er slachtoffers vielen." De vrouw en de bestuurder werden wel naar het ziekenhuis gebracht, maar konden na verzorging naar huis gaan.

"De dader is onmiddellijk gevlucht door de metrorails over te steken. Maar dankzij de snelle verspreiding van de camerabeelden kon de man enkele minuten later onderschept worden in metrostation De Brouckère", zegt de parketwoordvoerster hieronder.

Videospeler inladen...

Gevlucht maar gevat

"De dader is onmiddellijk gevlucht door de metrorails over te steken. Maar dankzij de snelle verspreiding van de camerabeelden kon de man enkele minuten later onderschept worden in metrostation De Brouckère", zegt de parketwoordvoerster. 

De politie heeft de man verhoord en nadat het parket daarom gevraagd had, heeft de onderzoeksrechter de verdachte aangehouden voor poging tot doodslag. De onderzoeksrechter heeft ook een psychiatrisch deskundige aangesteld om de toestand van de verdachte na te gaan. 

Fatma Taspinar: "Er lijkt geen enkele link te bestaan tussen de jongeman en het slachtoffer"

Videospeler inladen...

Meest gelezen