Medewerkers premier Johnson verontschuldigen zich bij Britse koningin na feestjes op vooravond begrafenis prins Philip

Het personeel van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson, heeft zijn excuses aangeboden aan koningin Elizabeth na onthullingen over twee coronafeestjes op de vooravond van de begrafenis van prins Philip. "Het is enorm spijtig dat dit gebeurd is in een periode van nationale rouw." Johnson zou zelf niet aanwezig zijn geweest op de feestjes, maar de druk om af te treden groeit niettemin.

De voorbije dagen en weken waren er verschillende onthullingen over coronafeestjes in de ambtswoning van premier Johnson. Extra pijnlijk was de laatste in die reeks onthullingen. Twee feestjes vonden plaats op de vooravond van de begrafenis van prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II. 

Het land was toen niet alleen in rouw, er golden toen ook strenge coronamaatregelen, waardoor de koningin de volgende dag tijdens de begrafenis helemaal alleen op de kerkbanken zat. Voor vele Britten een zeer pijnlijk contrast met de feestjes de avond voordien.

Het personeel van de ambtswoning van de premier heeft daarom zijn excuses aangeboden aan de koningin. "Het is enorm spijtig dat dit gebeurd is in een periode van nationale rouw", zei de woordvoerder van Downing Street 10. Hij bevestigde ook dat de premier zelf niet aanwezig was op die twee feestjes en ook niet uitgenodigd was.

"Hij moet opstappen, want zijn verontschuldiging was halfslachtig". Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Koffer vol drank"

Dat er "iets" heeft plaatsgevonden op die bewuste avond op 16 april 2021 is nooit ontkend door het kabinet van premier Johnson. Zijn voormalige medewerker communicatie, James Slack, vertrok naar de tabloidkrant The Sun als vice-hoofdredacteur en hield een afscheid. Premier Johnson zelf was naar zijn buitenverblijf op Chequers en was dus zelf niet aanwezig. 

Volgens The Telegraph was er die avond in de ambtswoning van Johnson in Londen nog een bijeenkomst voor een van de persoonlijke fotografen van de premier.

Op het moment van de feestjes was in het Verenigd Koninkrijk dus een periode van nationale rouw afgekondigd, naar aanleiding van het overlijden van de man van de koningin, prins Philip. 

Volgens The Telegraph werd er gefeest door de medewerkers van Johnson tijdens rouw om prins Philip, de man van de Queen.

Medewerkers van Johnson zouden met een tas naar een nabij gelegen winkel gegaan zijn om daar drank te gaan kopen. Volgens een aanwezige ging het om "een feestje met muziek".

De medewerkers van beide events, het afscheid van de communicatiemedewerker en de groep rond de fotograaf, zouden nadien samen in de tuin verder hebben gefeest. 

Contactbubbels niet nageleefd?

Op het ogenblik van het feestje was dat verboden in Londen. Binnen mocht er niet worden afgesproken, en buiten alleen tot zes mensen, of met mensen uit de eigen bubbel. Cafés mochten op dat moment alleen buiten drank serveren.

De nieuwe onthullingen zijn alvast geen goed nieuws voor premier Boris Johnson. Na eerdere onthullingen over mogelijke illegale feestjes neemt de politieke druk op hem toe. Voorlopig is het wachten op een onafhankelijk rapport dat moet uitmaken wat er nu allemaal van waar is.

Intussen wordt het beeld versterkt van een premier en zijn team die zich zelf niet aan de regels houden die ze opstelden voor anderen. Dat dit gebeurde tijdens een periode van nationale rouw om de man van de koningin is extra munitie voor de tegenstanders van Johnson, al was die zelf niet aanwezig.

Enkele conservatieve parlementsleden willen een procedure opstarten om een nieuwe partijleider te verkiezen, maar het is niet duidelijk of ze aan de voorziene 54 stemmen zullen geraken om de procedure op te starten.

De vele onthullingen leiden in Londen ook tot ludieke acties. Zo kwamen vandaag verschillende mensen samen aan Downing Street met een Boris Johnson-masker op. Ze staken de draak met het feit dat Johnson aanvankelijk gezegd had dat hij dacht dat hij op een werkevenement aanwezig was (zie tweet onder).

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen