"Wonderkind" Ruth Slenczynska brengt op haar 97e nog nieuw album met pianomuziek uit: "My life in music"

De Amerikaanse pianiste Ruth Slenczynska brengt op haar 97e nog een nieuw album uit met pianomuziek: "My life in music". Dat meldt BBC News. Slenczynska trad als zeer jong kind al op en werd toen gezien als een van de grootste wonderkinderen sinds Mozart.  

Slenczynska wordt morgen 97. Ze noemt het zelf "ongelofelijk" dat ze nog een nieuwe plaat uitbrengt. "Wie heeft er ooit al gehoord dat een pianist van mijn leeftijd nog een nieuw album maakt?", zegt ze. "My life in music", een album met composities van Rachmaninov en Chopin, komt op 18 maart uit. Slenczynska nam het vorig jaar op. 

"Dit is opmerkelijk, zeker wanneer je bedenkt dat Ruth haar concertdebuut gemaakt heeft voordat er films in kleur waren en ongeveer op hetzelfde moment dat de televisie uitgevonden werd", zeggen Laura Monks en Tom Lewis van haar platenfirma Decca Label Group. 

Wie is Ruth Slenczynska?

Slenczynska wordt op 15 januari 1925 geboren in Sacramento, Californië. Haar vader Josef is een bekende violist en is nog de baas van het Conservatorium van Warschau (Polen) geweest. 

Mijn vader deed me 9 uur per dag oefenen, elke dag van de week 

Hij onderwerpt zijn dochter aan een strikt en onmenselijk oefenregime. "Geen wonder dat mensen zo verbaasd waren over wat ik aan een piano kon", schrijft Slenczysnka in 1957 in haar autobiografie "Forbidden childhood".

"Hij deed me 9 uur per dag oefenen, elke dag van de week. Telkens wanneer ik ook maar iets wilde doen wat een jong meisje doet, zoals met poppen spelen, kwam hij met een emmer ijskoud water naar mij en zei hij: "Dat is voor baby's, jij bent een muzikant. Blijf weg van kinderen en hun stomme spelletjes en gedraag je zoals een volwassen vrouw." 

Slenczynska leert vanaf haar 3e piano spelen en staat als zeer jong kind al op het podium. Vanaf haar 4e krijgt ze in Europa les. Op haar 6e treedt ze al op in Berlijn en op haar 7e in Parijs. 

Bekijk hier beelden van toen ze 5 jaar was: 

Slenczynska wordt gezien als de laatste nog levende leerling van Rachmaninov. In deze video vertelt ze dat ze hem vroeg wat het moeilijkste pianostuk was om te spelen en dat ze dat dan leerde samen met hem: 

Ze voelt zich door haar vader te veel onder druk gezet. Als gevolg van de stress die zijn strenge regime met zich meebrengt, stopt ze op haar 15e met optreden. Ze gaat niet in op zijn wens om concertpianiste te worden. Ze verbreekt alle contact met hem en gaat later psychologie studeren.  

Ze blijft wel piano spelen en staat in 1951 opnieuw op een podium. Ze maakt 10 albums en speelt vooral muziek van Chopin, haar specialiteit. Tot vandaag blijft ze piano spelen voor een publiek.

Tijdens de eerste lockdown in 2020 zette ze opnames op YouTube van de sonates van Beethoven, om zijn 250e verjaardag te vieren: 

Ze zegt dat ze de belangrijkste les die ze ooit leerde van haar oudere medestudent en componist Samuel Barber (bekend van "Adagio for Strings") kreeg: "Speel zodat mensen horen hoe mooi de muziek is, niet hoe goed jij kan spelen. En dat is de belangrijkste les die ik ooit kreeg. Ik leef daarnaar en probeer dat ook door te geven aan mijn studenten. En ik kreeg dit te horen toen ik 5 jaar oud was."

Meest gelezen