Archiefbeeld ter illustratie.

Coronablog - Ruim 2.100 covidpatiënten in het ziekenhuis, bijna 50.000 zorgverleners nog niet gevaccineerd

Het coronavirus gaat nu volop rond in ons land, maar voorlopig lijkt de toestroom in de ziekenhuizen "beheersbaar", zo zei viroloog Steven Van Gucht gisteren. Gemiddeld tellen we nu meer dan 24.000 bevestigde besmettingen per dag. Ruim 2.100 coronapatiënten worden behandeld in de ziekenhuizen. Volg hier alle corona-updates van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nog bijna 50.000 gezondheidswerkers niet gevaccineerd

Van de 538.896 gezondheidswerkers in België zijn er volgens de laatste cijfers 490.246 volledig gevaccineerd. "De laatste wettelijke stappen voor de verplichte vaccinatie van gezondheidswerkers worden momenteel gezet en in principe kunnen we de komende weken landen", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie in een persbriefing.

De federale regering bereikte in november een akkoord over de verplichte vaccinatie in de zorgsector. Vanaf 1 januari zou het zorgpersoneel drie maanden de tijd krijgen om zich te laten vaccineren. Vanaf 1 april zou wie een vaccin weigert, ontslagen of voor zes maanden geschorst worden. De Raad van State acht een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel wettelijk en proportioneel, zo bleek uit een advies van 24 december.

Viroloog Johan Neyts: "Twee recent goedgekeurde medicijnen nuttig voor verschillende coronapatiënten"

De twee nieuwe, door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurde medicijnen tegen corona, kunnen mee een nuttige bijdrage leveren in de strijd tegen het coronavirus. De medicijnen kunnen coronapatiënten met een verschillend ziekteverloop helpen. Dat zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven). 

Gisteren keurde de WHO de medicijnen baricitinib en sotrovimab goed om coronapatiënten mee te behandelen. Baricitinib, is een bestaand middel dat tot nu toe gebruikt werd voor de behandeling van reumapatiënten. Het dempt het ontstekingsmechanisme bij een patiënt. 

Het middel moet worden toegediend wanneer de persoon al in het ziekenhuis ligt met ernstige COVID-19. Op dat moment is de virale fase al voorbij en is de patiënt ziek omdat zijn of haar immuunsysteem 'in overdrive' gaat. Dat mechanisme wordt getemperd door baricitinib. Het middel wordt aanbevolen in combinatie met een cortisonebehandeling.

Sotrovimab, het tweede medicijn dat vrijdag is goedgekeurd, is een monoklonaal antilichaam. De antilichamen voorkomen dat het virus kan binnendringen in onze cellen, door zich vast te binden aan het spike-eiwit van het coronavirus. 

De WHO raadt aan sotrovimab te gebruiken binnen de vijf dagen nadat iemand een besmetting heeft opgelopen, wanneer een persoon dus nog niet ernstig ziek is. Het medicijn reduceert de kans op zware symptomen met 87 procent. 

Van sotrovimab is bovendien geweten dat het ook tegen de omikronvariant beschermt, terwijl dat bij andere monklonale antilichamen niet altijd het geval is. Andere gekende virusremmers, die op een andere manier werken dan monoklonale antilichamen, beschermen ook tegen de omikronvariant. Het gaat bijvoorbeeld om de middelen remdesivir en molnupiravir. 

"De twee middelen zijn dus bruikbaar en nuttig voor een ander soort coronapatiënten", verduidelijkt Neyts. "Als je nog maar net besmet bent geraakt, heb je meer aan sotrovimab. Als je al een ernstigere vorm van de ziekte doormaakt, ben je meer geholpen met baricitinib in combinatie met een cortisonebehandeling."

Honderden horecazaken in Nederland toch open ondanks verbod, als protest tegen de aanhoudende coronamaatregelen

De horeca moet in Nederland eigenlijk nog gesloten blijven, maar honderden zaken trekken zich daar niets van aan. Nadat er gisteren versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd voor winkels, hebben veel cafés en restaurants toch de deuren geopend, uit protest tegen het coronabeleid. Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS gaat het om "honderden zaken". Of de uitbaters hiervoor een boete zullen krijgen, is nog maar de vraag. Verschillende burgemeesters hebben laten weten dat ze niet zullen ingrijpen of bestraffen.

Bekijk hier de reportage van onze journaalploeg in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch:

Videospeler inladen...

Taskforce Vaccinatie: "Nog 15 procent van de coronabesmettingen zijn met deltavariant, en dat is eigenlijk een verrassing"

Volgens de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano tussen 5 en 11 januari was de omikronvariant goed voor 86,4 procent van de besmettingen. "Het was voorspeld dat omikron volledig dominant zou zijn tegen eind 2021, maar dat is niet gebeurd. Het is maar hoe je het bekijkt of dat een goede zaak is, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie in de wekelijkse persbriefing.

"Nog naar schatting 15 procent van de besmettingen zijn nog steeds met de deltavariant, en het is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk is delta nog altijd meer ziekmakend dan omikron", aldus Ramaekers "De deltavariant blijft dus iets om rekening mee te houden, zowel in onze ziekenhuizen als bij onze vaccinatiestrategie."

Meer weten over de beide varianten van het coronavirus?

West-Vlaamse vaccinatiecentra halen alles uit de kast om kinderen gerust te stellen

In heel wat West-Vlaamse gemeenten kunnen 5- tot 11-jarigen vandaag terecht voor een coronavaccin. Met vaccinatiediploma’s, stempels en speciaal opgeleid personeel proberen de vaccinatiecentra het zo aangenaam mogelijk te maken voor hun jonge bezoekers. Ook technologie kan daarbij helpen. Zo zorgt Buzzy, een trillend lieveheersbeestje, voor afleiding, en in Kortrijk maken ze gebruik van Virtual Reality.

Lees hier meer:

Oversterfte in 2021 beetje getemperd, "met dank aan vaccinaties"

Ook in 2021 was er duidelijk oversterfte in ons land, zo berekende de krant Le Soir, maar wel al een heel pak minder dan in coronajaar 2020. Le Soir maakte die berekeningen op basis van nieuwe sterftecijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

"In een normaal jaar - zoals bijvoorbeeld 2018 of 2019 - tellen we zo'n 109.000 à 110.000 overlijdens", legt biostatisticus Geert Molenberghs uit in "De ochtend" op Radio 1. "In 2020 waren dat er bijna 127.000 en in 2021 112.298 om precies te zijn. Dat is meer dan in de referentiejaren, maar een pak minder dan in 2020."

De helft van de oversterfte van 2021 kunnen we toeschrijven aan de groep tussen 65 en 74 jaar oud

Waaraan dat te danken is? "Voor een groot stuk aan de vaccinatiecampagne", analyseert Molenberghs. "In 2020 was er bij 85-plussers een grote oversterfte, maar eigenlijk niet in 2021." Meer sterfgevallen dan gewoonlijk waren het voorbije jaar vooral te zien in de iets jongere groepen. "De helft van de oversterfte van 2021 kunnen we toeschrijven aan de groep tussen 65 en 74 jaar oud en die mensen hebben normaal gezien nog wel een wat jaren voor de boeg."

Molenberghs durft zich niet goed aan voorspellingen wagen voor dit jaar. "Omikron blijkt nu een stuk minder ziekmakend dan delta, dus we verwachten niet te veel oversterfte. Als we na deze golf in een rustige periode belanden, zitten we ook wel goed. Maar niemand kan natuurlijk voorspellen hoe het najaar verloopt. We hopen dat het rustig blijft."

Beluister hier het gesprek met Molenberghs in "De ochtend" op Radio 1:

Strengere coronapas in Frankrijk

In Nederland worden de coronaregels soepeler, maar in Frankrijk gaan vandaag dan weer strengere maatregelen in. De coronapas is er voortaan maar 7 maanden geldig na een volledige vaccinatie en kan enkel opnieuw worden geactiveerd als je een boosterprik laat zetten. 

Die pas is nodig als je er op café of restaurant wilt gaan, of als je de bioscoop, het theater, een skipiste of een museum wilt bezoeken. Die regel geldt niet alleen voor Fransen, maar ook voor buitenlandse toeristen. 

De cijfers: Meer dan 2.100 coronapatiënten in het ziekenhuis

"Nooit eerder circuleerde er zoveel coronavirus", zei viroloog Steven Van Gucht gisteren. En dat is te zien in de cijfers. Het aantal coronabesmettingen stijgt met 51 procent tot 24.162. In onze ziekenhuizen liggen nu in totaal meer dan 2.100 covidpatiënten. Op intensieve zorg liggen nog ruim 400 mensen. Dat blijkt uit voorlopige data van gezondheidsinstituut Sciensano. 

Lees hier het volledige cijferbericht:

Nederland versoepelt weer (een beetje)

In Nederland mogen vanaf vandaag niet-essentiële winkels, kappers en het hoger onderwijs opnieuw openen. Dat heeft premier Mark Rutte gisteren aangekondigd op een persconferentie. Voor de horeca en cultuursector is het wel nog even wachten. "Er zijn grote onzekerheden en daarom kan niet alles tegelijk open", argumenteert Rutte.

Lees hier wat er gisteravond werd aangekondigd:

Meest gelezen