Foto: Belga, Ine Gillis

Coronapandemie bezorgt 9 op de 10 amateurvoetbalclubs financiële kopzorgen

De coronapandemie heeft negen op de tien amateurvoetbalclubs in België financiële kopzorgen bezorgd. Dat blijkt uit een bevraging bij 243 clubs, uitgevoerd door de VUB en de ULB. De resultaten zijn zaterdag voorgesteld op de terreinen van SK Londerzeel.

Het resultaat is niet verrassend, zeggen de onderzoekers, want 77 procent van de clubs beschouwt de opbrengsten uit de kantine als hun voornaamste bron van inkomsten. Door de pandemie en de bijbehorende maatregelen moesten kantines het voorbije jaar meermaals de deuren sluiten, en verloren ze dus een behoorlijk deel van hun inkomsten. 62 procent van de ondervraagde clubs spreekt zelfs van een aanzienlijke impact.

De kantine was vaak gesloten dus moeten we erg creatief zijn om nog rond te komen

Erik Van Langenhove - Coach bij SK Londerzeel

Dat merkt ook Erik Van Langenhove, technisch verantwoordelijke voor de jeugdopleidingen bij SK Londerzeel. “Wij hebben zoals elke club heel wat inkomsten moeten missen. Normaal gezien loopt hier op zaterdag en zondag heel veel volk rond, maar nu zie je hier heel weinig mensen omdat er geen toeschouwers mogen komen bij de jeugdwedstrijden. Zo missen we heel wat inkomsten in onze kantine. Ook de andere activiteiten die we organiseren, mogen maar voor een beperkt publiek georganiseerd worden waardoor ook die inkomsten lager uitvallen.  We moeten heel creatief zijn om rond te komen. Het lukt nog maar het is erg moeilijk.”

Sociale gevolgen

Niet alleen beïnvloedde de pandemie de financiën van voetbalclubs, ook de sociale beleving rond het voetbal ondervond een impact. "Voetbal, en specifiek amateurvoetbal, is diep geworteld in de samenleving. Het zorgt voor verbinding met de bevolking. Het is dan ook logisch dat COVID evenveel impact heeft op het amateurvoetbal als op andere delen van de samenleving", zegt Emilien Paulis, docent-onderzoeker aan de ULB. "De huidige gezondheidscrisis vormt een reëel gevaar voor veel amateurclubs. In de eerste plaats voor hun clubkas, maar bij uitbreiding ook voor hun rol van maatschappelijke integratie."

Vrouwenvoetbal

Verder blijkt nog uit de studie dat bijna acht op de tien voetbalclubs geen vrouwenploegen heeft. Dat betekent dat de helft van de Belgische gemeentes geen vrouwenclub telt. Bij SK Londerzeel zijn er drie damesploegen: de A-ploeg, een U20-ploeg en een recreatieteam. Binnen een à twee seizoenen zou er nog een extra leeftijdscategorie bijkomen. "We gaan er zeker voor, we willen blijven inzetten op het damesvoetbal", zegt Erik Van Langenhove van SK Londerzeel.

Voetbal Vlaanderen en ACFF, de federatie van Waalse voetbalclubs, willen met de resultaten aan de slag. Bij Voetbal Vlaanderen staat een actieplan klaar om het amateurvoetbal verder te ondersteunen: vooral op het vlak van administratie, management, fiscale en juridische zaken zijn er volgens de federatie nog stappen vooruit te zetten. Het komende jaar zullen er daarvoor, binnen de verschillende domeinen van het voetbal, in totaal zeven à acht extra medewerkers worden aangetrokken.

Meest gelezen