AFP or licensors

Novak Djokovic opnieuw vast in detentiehotel - waar hij al eerder zat - in afwachting van definitieve uitspraak

Novak Djokovic, de nummer één in het mannentennis, wordt opnieuw administratief vastgehouden nadat de Australische regering een dag eerder zijn visum voor de tweede keer had ingetrokken. Djokovic wacht op een uitspraak van justitie over zijn zaak. 

De aanwezigheid in Australië van Djokovic, die niet gevaccineerd is tegen COVID-19, "kan anti-vaccinatiegevoelens aanwakkeren", aldus de Australische autoriteiten in een verklaring aan justitie. Zij zijn van mening dat de Serviër het land moet worden uitgezet in het algemene belang.

De vertegenwoordiger van de Australische regering heeft voor de rechter verklaard dat de 34-jarige niet zal worden uitgezet zolang de rechter geen definitieve uitspraak heeft gedaan over zijn verzoek om de uitzetting te blokkeren. Hij beklemtoonde echter dat Djokovic die beslissing in administratieve hechtenis zou moeten afwachten, in het detentiehotel waar hij eerder al enkele dagen zat.

Djokovic kwam op 5 januari toe in Melbourne en zag er zijn visum in eerste instantie geweigerd worden. Hij verbleef vervolgens enkele dagen in een quarantainehotel, waarna een rechter op 10 januari zijn onmiddellijke vrijlating beval. De Australische minister van Immigratie kon die beslissing nog 'overrulen' en deed dat ook "op basis van het publieke belang".

Zaterdagvoormiddag is er een onderhoud gepland tussen Djokovic en de immigratiediensten. Zondag spreekt de rechter in Melbourne zich vervolgens uit over het beroep van de Serviër.

Voracova wel naar huis

Om ongeveer dezelfde redenen werd het inreisvisum van de Tsjechische speelster Renata Voracova ingetrokken. Ook zij verbleef in hetzelfde detentiehotel als Djokovic. Maar de Tsjechische besliste om niet in beroep te gaan en Australië weer te verlaten. Ze neemt dus niet deel aan de Australian Open.

Als Djokovic alsnog groen licht krijgt om in Australië te blijven, dan moet hij een dag later al aan de bak in de eerste ronde tegen zijn landgenoot Miomir Kecmanovic (ATP 78). Djokovic mikt op de Australian Open op een tiende titel. Er staat dus veel op het spel, want dat zou zijn 21ste grandslamtitel in het totaal worden. Daarmee zou hij dan alleen recordhouder worden. Nu deelt Djokovic dat record nog met Nadal en Federer, die elk ook 20 grandslamtitels wisten te veroveren.

Meest gelezen