Foto: Radio 2

Drones vliegen over graven in Kortenaken: "Zo weten we precies wie waar begraven ligt"

In Kortenaken worden vandaag drones ingezet om luchtbeelden te maken van de zes begraafplaatsen in de gemeente.  De beelden moeten helpen bij het beheer van de begraafplaatsen en de toekomstige inrichting ervan. 

Geen rust vandaag op de zes Kortenaakse begraafplaatsen. Want het gemeentebestuur laat boven elk van die begraafplaatsen een drone vliegen. "Dat is niet zomaar",  legt schepen Griet Vandewijngaerden (Vooruit) uit. "Met de luchtbeelden die we via de drones verkijgen, willen we op langere termijn naar een betere planning kunnen gaan om te bepalen wie waar begraven wordt. Ook zullen de beelden kunnen dienen voor wanneer we delen van begraafplaatsen heraanleggen."  

Ook voor het beheer van de concessies zijn drones een handig hulpmiddel. Tot nu toe werd er gewerkt met Excel-bestanden en handgetekende plannetjes waardoor er al eens foutjes gemaakt werden. Met deze eenmalige investering willen we dat oplossen. Zo zullen we in de toekomst een beter zicht hebben op wie waar begraven ligt en zullen we ook makkelijker nabestaanden aan de graven kunnen linken. Zo zal het beheer van de concessies een stuk vlotter kunnen gebeuren. 

Ja, mensen kijken wel eens op als we boven hun nabestaanden aan het vliegen zijn

Dirk Janssen - Dronepiloot

Dirk Janssen van het bedrijf Drone Mapping  gaat alsmaar vaker aan de slag op begraafplaatsen. "We zien dat steeds meer gemeentebesturen kiezen voor deze manier van werken omdat het blijkbaar erg moeilijk is om een correcte database voor begraafplaatsen op te stellen. Van zodra gemeentebesturen beschikken over de drone-beelden, kunnen ze daarmee veel vlotter werken. En ja, tijdens ons werk kijken mensen wel eens op natuurlijk als we boven hun nabestaanden vliegen, maar echt lang storen doen we niet. Om mensen niet te verontrusten zetten we ook een bordje aan de ingang van de begraafplaats zodat ze weten wat er precies gebeurt. Per begraafplaats moeten we ongeveer een kwartiertje vliegen." 

Foto: Radio 2

Meest gelezen