Eerste Limburgse kinderen krijgen hun prikje: "Het deed geen pijn"

De kinderen van Tongeren en het Maasland krijgen vandaag hun eerste prikje tegen het coronavirus. Het personeel is uitgedost als clowns om de kinderen af te leiden. Na hun prikje worden de kinderen beloond met een speelgoedje uit de grabbelbox en een diploma. 

In Tongeren en het Maasland worden vandaag de eerste Limburgese kinderen tussen 5 en 11 jaar gevaccineerd met het pediatrisch Pfizer-Vaccin. "In Tongeren hebben we alle kinderen gelijktijdig hun uitnodiging bezorgd. Dat zijn 2.239 uitnodigingen die eind december verstuurd werden", zegt Nathalie Everars, centrummanager in Tongeren. "De ouders konden zelf de afspraak voor hun kind inboeken en kiezen tussen drie dagen. Vandaag is inmiddels volledig volzet. Er zullen in totaal 360 kinderen gevaccineerd worden."

De 11-jarige Jelle pronkt met zijn diploma.

In Tongeren mocht de 11-jarige Jelle de spits afbijten en is alvast blij met zijn prikje. "Ik had geen bang en het deed geen pijn", luidt het. Hij kreeg een diploma en mocht iets kiezen uit de grabbelbox. Het personeel in Tongeren is verkleed als clowns en ballonnen en slingers fleuren het vaccinatiecentrum op.

Testdag

In het vaccinatiecentrum van het Maasland worden vandaag ook de eerste kinderen tussen vijf en elf jaar gevaccineerd. “We gaan vandaag rustig te werk”, zegt Noel Vandeboel, programmamanager vaccinatiecentrum Maasland bij Eerstelijnszone Maasmechelen. “Het normale tempo ligt vijf keer hoger dan vandaag. We willen vandaag vooral leren hoe we moeten omgaan met kinderen, hoe zij het vaccineren oppakken en hoe we ouders goed kunnen informeren. Volgende week zaterdag doen we ongeveer hetzelfde en vanaf woensdag 26 januari beginnen we op volle capaciteit. Ook wij zullen dan 600 kinderen per dag van vier uur prikken.”

De komende weken zullen ook in de andere steden en gemeenten kinderen gevaccineerd worden: Borgloon (17/1), Beringen (19/1 en 26/1), Hasselt (20/1), Bilzen en Voeren (22/1), Heusden-Zolder en Genk (24/1), Bree (25/1), Lommel, Peer en Sint-Truiden (26/1).

Meest gelezen