Radio 2

Fietsbrug over de IJzer is veel te steil: "Levensgevaarlijk dat fietsknooppunt langs hier gaat"

De Kallebrug, die fietsers vlot over de IJzer zou moeten helpen, is voor veel mensen te steil. Dat blijkt uit klachten van senioren. De houten brug tussen Alveringem en Poperinge is zo steil dat heel wat mensen er niet over geraken of, erger nog, naar beneden vallen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) belooft nu aanpassingen.

Bij de bouw van de Kallebrug, 9 jaar geleden, prees Provinciebedrijf Westtoer het als een sterke opwaardering voor nieuwe fietsverbindingen, maar ouderen en kinderen blijken alle moeite van de wereld te hebben om erover te geraken. Met alle risico’s van dien.

René Wackenier (76) mijdt de brug sinds zijn vrouw drie meter naar beneden viel en op haar hoofd belandde. Hij organiseert fietstochten voor Neos Veurne, maar die gaan dus niet over de houten brug, waarop je je fiets aan de hand naar omhoog trekt. “Er zijn nog zulke steile bruggen over de IJzer”, weet hij, “maar die dienen alleen voor voetgangers. Dat fietsers naar de Kallebrug geleid worden via een fietsknooppunt, is levensgevaarlijk.”

Radio 2

Met de hulp van jonge vissers

Ook Monique Nowé (75) uit het nabijgelegen dorpje Beveren-aan-de-IJzer geraakt niet zomaar over de brug. Wanneer ze de rivier over wil, moet ze rekenen op de hulp van anderen. “Met een beetje geluk zitten er net jonge vissers om mij over de brug te helpen want op mijn leeftijd lukt dat niet alleen.”

Buurtbewoner Luc Maeyaert (67) schat de hellingsgraad van de Kallebrug op 52 procent. “Met langere hellende stroken kun je dat afvlakken richting 18 procent. Dat is te doen want ik heb zo’n brug getest in Adinkerke”, vertelt hij. “De brug verlagen is geen optie want de scheepvaart moet erdoor kunnen”. 

Elektrische fietsen

Maeyaert bond de kat de bel aan. Zijn bedenkingen geraakten via Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) tot bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “Uit het antwoord van de minister blijkt dat men zich er van bewust is dat de hellingsgraad moeilijk te nemen is met een elektrische fiets in de hand. Deze fietsen waren ten tijde van het ontwerp van de brug nog niet ingeburgerd”, aldus Vandromme. De Vlaamse Waterweg bekijkt hoe de brug kan worden aangepast.

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) bij de Kallebrug
Radio 2

Meest gelezen