Japan Meteorology Agency

BEKIJK - Enorme uitbarsting onderzeese vulkaan in Stille Oceaan veroorzaakt tsunami die merkbaar was tot in Amerika

In de Stille Oceaan is er een gigantische onderwateruitbarsting geweest van een vulkaan. De explosie vond plaats bij Tonga, een eilandengroep ten zuidoosten van Fiji en veroorzaakte een tsunami waarvan de uitdijende golven tot aan de westkust van de VS reikten.

De uitbarsting van de vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai in de Stille Oceaan veroorzaakte een tsunami op het grootse eiland Tongatapu van het Polynesische koninkrijk Tonga.

Door de tsunami zouden delen van de hoofdstad van Tonga, Nuku'alofa, onder water staan. Ook de wegen naar de kust zijn onbruikbaar door het overvloedige water. 

Volgens de lokale Radio New Zealand (RNZ) zou de koning van Tonga, Tupou VI, geëvacueerd zijn uit het Koninklijk Paleis nadat de overstromingen de hoofdstad hadden bereikt. Inwoners van het eiland trokken naar hoger gelegen gebieden.  

Lokale media op de eilandengroep berichtten ook over as die op het eiland valt en telefoonverbindingen die zijn uitgevallen. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn, ook de omvang van de schade is nog niet duidelijk.

Vulkaanuitbarsting zet de zee in beweging van Tonga tot in Oregon aan de Amerikaanse westkust

Videospeler inladen...

De meteorologische diensten van Tonga waarschuwen voorts voor zware regenval, overstromingen en krachtige wind.

De explosie was heel goed zichtbaar vanuit de ruimte. Op satellietbeelden zie je een pluim met water, een aswolk van zo'n vijf kilometer breed en stoom die tot zo'n 20 kilometer hoog de lucht is ingegaan.

Videospeler inladen...

Ook de autoriteiten in onder meer de eilandengroepen Samoa, Fiji en Nieuw-Zeeland kondigden een tsunamialarm af. Mensen kregen de raad om de kustgebieden te vermijden, aangezien daar sterke en ongewone stromingen kunnen zijn.

"Mensen in of nabij de zee moeten weg van het water, de stranden en kustgebieden en weg van havens, rivieren en mondingen", zei het rampenagentschap van Nieuw-Zeeland.

Mensen in of nabij de zee moeten weg van het water, de stranden en kustgebieden en weg van havens, rivieren en mondingen

Rampenagentschap Nieuw-Zeeland.

De vulkaan bevindt zich ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Inwoners van dat land zeiden op sociale media dat ze de uitbarsting konden horen. Op Twitter doen ook beelden de ronde waarop de uitbarsting vermoedelijk te zien is.

Er is ook een tsunami-alarm van kracht aan de westkust van de Verenigde Staten, het geldt in de staten Californië, Oregon, Washington en Alaska.

Enige tijd onrustig op zeebodem

Het was al een tijdje onrustig op de zeebodem in de regio. De voorbije dagen waren er al kleinere uitbarstingen. 

Zo barstte de vulkaan ook op vrijdag uit. De meteorologische dienst van Tonga maakte toen ook melding van grote tsunamigolven. De vulkaan barstte ook meermaals uit in december.

De vulkaan bevindt zich op een dertigtal kilometer van het eiland Fonuafo'ou (ook bekend als Falcon Island), dat bij Tonga hoort.

Meest gelezen