President Biden noemt gijzeling in Texaanse synagoge terroristische daad, dader geïdentificeerd

In een synagoge in een voorstad van de Amerikaanse stad Dallas, in de staat Texas, zijn zaterdag een tijdlang vier mensen gegijzeld. De gijzelnemer eiste de vrijlating van een Pakistaanse vrouw die voor terrorisme veroordeeld was. De politie wist uiteindelijk het gebouw te bestormen. Daarbij kwam enkel de gijzelnemer, een 44-jarige Brit, om het leven. President Joe Biden spreekt van een terroristische daad.

In de synagoge van Colleyville was ‘s middags een dienst aan de gang toen een gewapende man binnenviel en verschillende gijzelaars maakte. De dienst die bezig was, werd aanvankelijk gestreamd via Facebook, waardoor al snel duidelijk werd dat er iets mis was. 

Een lokale krant meldde dat op de stream een man te horen was die aan het jammeren was over godsdienst en die sprak over "gijzelaars die gaan sterven".

De politie kwam ter plaatse en probeerde eerst te onderhandelen. De gijzelnemer zou om de vrijlating van Aafia Siddiqui gevraagd hebben.  Siddiqui is een Pakistaanse wetenschapper die 11 jaar geleden in de VS tot 86 jaar cel veroordeeld werd omdat ze in 2008 gepoogd zou hebben een Amerikaanse militaire in Afghanistan te doden. 

Wat later op de avond maakte Texaans gouverneur Greg Abbott bekend dat de gijzeling afgelopen was. Alle gijzelaars zouden daarbij gered zijn. Volgens ABC News waren dat 4 mensen, onder wie een rabbijn. 

Niet veel later zei het hoofd van de lokale politie, Michael Miller, dat de verdachte overleden is. "Het team dat de gijzelaars moest bevrijden, heeft de synagoge bestormd", klonk het op een persconferentie. "De verdachte is dood." Hij werd dood aangetroffen nadat speciale troepen de gijzeling hadden beëindigd. 

De FBI heeft de gijzelnemer geïdentificeerd als 44-jarige Malik Faisal Akram en gaat ervan uit dat hij alleen handelde. De speurders zijn volop het bewijsmateriaal in de synagoge aan het bestuderen.

President Joe Biden bevestigde dat Akram met de gijzeling inderdaad de vrijlating van Siddiqui wilde afdwingen. De Amerikaanse president noemde de actie "een terroristische daad".

Meest gelezen