Radio 2

Grote boomplantactie in Kortemark: het Edewallebos is 1,3 hectare groter met hulp van 100 natuurliefhebbers

Het Edewallebos in Kortemark is meer dan één hectare groter geworden. Honderd natuurliefhebbers met groene vingers plantten er eiken, beuken, zwarte elzen, maar ook heel wat sleedoorn-, hazelaar- en wilgenstruiken. Dat deden ze op een stuk landbouwgrond van een bereidwillige landbouwer, wat de biodiversiteit alleen maar ten goede komt.

“Als lokaal bestuur beseffen we dat we ons steentje moeten bijdragen tegen de opwarming van de aarde”, zegt milieuschepen Lynn Vermote (Open VLD). Door deze uitbreiding, waarvoor Agentschap Natuur en Bos een grondruil aanging met een bereidwillige landbouwer, werd het 6 hectare grote Edewallebos 1,3 hectare groter. Tegen 2024 wil Vlaams Minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zo'n 4.000 hectare extra bos aangeplant hebben in Vlaanderen. Regelmatig wordt daarvoor landbouwgebied opgekocht. Dat is niet altijd naar de zin is van landbouwers, die klagen over het gebrek aan landbouwgrond.

Groot enthousiasme

Het enthousiasme voor de boomplantactie in Kortemark was groot. Door de coronamaatregelen moest de organisatie de inschrijvingen stopzetten bij honderd deelnemers. De gemeente Kortemark sloeg voor de actie de handen in elkaar met het Agentschap Natuur en Bos, maar kreeg ook hulp van de medewerkers van stationshub De Stoasje. Zij zorgden voor een warme kom soep na een koude ochtend. Ook Natuurpunt zette mee de schouders onder deze plantdag.

Meest gelezen