VRT NWS

Een trillend lieveheersbeestje en een VR-bril stellen kinderen gerust tijdens coronaprik

In heel wat West-Vlaamse gemeenten kunnen 5- tot 11-jarigen vandaag terecht voor een coronavaccin. Met vaccinatiediploma’s, stempels en speciaal opgeleid personeel proberen de vaccinatiecentra het zo aangenaam mogelijk te maken voor hun jonge bezoekers. Ook technologie kan daarbij helpen. Zo zorgt Buzzy, een trillend lieveheersbeestje, voor afleiding, en in Kortrijk maken ze gebruik van Virtual Reality.

In Brugge worden vandaag alleen maar kinderen gevaccineerd. Het vaccinatiecentrum is er dan ook helemaal op ingericht. “Zo is er een tv-scherm om het wachten aangenamer te maken en is ook het personeel opgeleid zodat ze het goed kunnen aanpakken en de kindjes geen extra stress krijgen”, vertelt verantwoordelijke Matthijs Dumarey. Er werd ook een speciaal lieveheersbeestje aangekocht. Dat apparaatje wordt tegen de arm gehouden op de plek waar de prik moet komen. Het vibreert en geeft koude af, waardoor kinderen niets van de coronaprik voelen. 

Plaatsen al volgeboekt

Ook in regio Menen proberen ze het zo aangenaam mogelijk te maken voor de kinderen. “We gaan werken met stempels en kaartjes met leuke spelletjes, zodat ze zich wat bezig kunnen houden. Na het vaccin krijgen ze ook een diploma”, aldus Gilles Deschepper van Eerstelijnszone Regio Menen. “We proberen het wat leuker te maken door hen af te leiden, maar het wordt natuurlijk geen speeltuin.” Er is enthousiasme voor het kindervaccin, merken ze in de regio. “In Wevelgem zijn alle plaatsen voor de eerste dag al geboekt”, voegt Deschepper toe.

We proberen het wat leuker te maken door hen af te leiden, maar het wordt natuurlijk geen speeltuin

Gilles Deschepper, Eerstelijnszone regio Menen

In Vaxpo in Kortrijk wordt naast het trillende lieveheersbeestje ook gebruik gemaakt van een VR-bril. Zo kunnen de kindjes die erg bang zijn voor het prikje kijken naar een animatiefilmpje dat gemaakt werd door de Kortrijkse hogeschool Howest. Samen met de mascotte Vaxpo-virusvechtertje doorlopen kinderen het hele parcours, waarop ze bij elke stap stempels verzamelen. De stewards dragen er een cape.

Of de vaccinatie van kinderen op school of in een vaccinatiecentrum plaatsvindt, hangt af van gemeente tot gemeente. 

Meest gelezen