© Regionaal Landschap Schelde-Durme

Vrijwilligers herplanten "verdwenen hagen" in Lede, ook plantacties in andere provincies

In het Oost-Vlaamse Lede herplanten vrijwilligers vandaag enkele recent verdwenen hagen en houtkanten. Daarmee willen ze de biodiversiteit in de regio herstellen. Ook jagersverenigingen starten vandaag met een grote haagplantactie. Zij planten in totaal 20.000 plantjes in alle Vlaamse provincies.

In heel Vlaanderen houden verenigingen acties om hagen aan te planten. In het Oost-Vlaamse Lede blazen medewerkers en vrijwilligers nieuw leven in zogenaamde "ghost hedgerows", oftewel recent verdwenen heggen en houtkanten. "Op 40 jaar tijd verdwenen kilometers houtkanten en bomenrijen uit de vallei van de Molenbeek in Lede", klinkt het bij Regionaal Landschap Schelde-Durme. "Dat is een spijtige zaak voor de biodiversiteit en het klimaat. Bij het verdwijnen ervan komen namelijk tonnen CO2 vrij uit de bodem." 

Biodiversiteit

Het beschermen en herstellen van hagen moet, naast het beschermen van biodiversiteit en klimaat, ook voordelen opleveren voor de omgeving. "Het zorgt voor een koolstofrijke bodem en voor gezond voedsel voor rundvee en paarden. Door in te zetten op het herstel van houtkanten en het behoud van de omliggende graslanden, wordt dus een uniek stukje landschap vol natuur- en erfgoedwaarde hersteld."

Actie van jagersverenigingen

Ook jagersverenigingen starten vandaag met een haagplantactie. In totaal zal er zo'n 6 kilometer aan hagen geplant worden. In Konniksem, bij Tongeren, werden vandaag al bijna 6.000 planten geleverd.  "We zijn gestart met de levering en de afhaling van de hagen", zegt Jos Alofs van de Limburgse Jagersvereniging. 

De bedoeling is dat in de diverse jachtgebieden van Limburg, Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen in totaal 20.000 hagen worden aangeplant. Dat is dus zo'n 6 à 7 kilometer aan hagen die worden geplant in de natuur. "De verdeling gebeurt op 3 punten in Limburg en 1 punt in West-Vlaanderen." 

Meest gelezen