2.000 ton asbesthoudende grond wordt verwijderd vlakbij voetbalterreinen in Lummen

Aan de voetbalterreinen van SK Meldert in Lummen wordt maar liefst 2.000 ton met asbest vervuilde grond verwijderd. De vervuiling werd een jaar geleden ontdekt tijdens de heraanleg van een nieuwe parking aan de voetbalterreinen. De werken werden meteen stilgelegd. Sinds woensdag worden de asbesthoudende stoffen verwijderd.

"Een jaar geleden hebben we nieuwe voetbalterreinen aangelegd en de bedoeling was om meteen ook een nieuwe parking aan te leggen, maar tijdens de werken zijn we uitgekomen op 2.000 ton asbest", vertelt burgemeester Luc Wouters (CD&V). "Hoe die asbest daar is gekomen, weten we niet. Daarvoor moeten we jaren teruggaan. We spreken daarom van een historische asbestvervuiling." 

De saneringswerken zijn woensdag van start gegaan en zullen drie à vier weken duren. Tijdens de werken zijn er geen bijkomende maatregelen voor de omgeving nodig. "De werken worden gemonitord door een milieudeskundige zodat er geen vervuilende stoffen vrijkomen. De recreatie kan dan ook gewoon verdergaan", aldus burgemeester Wouters.

Grote investering

Het opruimen van de vervuilende grond is een grote investering die niet was voorzien. "We hebben een nieuwe opdracht moeten uitschrijven want we hadden de kosten geraamd op 130.000 euro", zegt Wouters. "De opruimingswerken ramen we op nog eens 130.000 euro . We hebben dus middelen moeten vrijmaken omdat die kosten niet voorzien waren." 

Na de saneringswerken zal de aannemer starten met de aanleg van de nieuwe parking. "We hopen dat het een mooie omgeving wordt waar de kinderen in veilige omstandigheden kunnen trainen en spelen", aldus Wouters.

Meest gelezen