Met je billen bloot "Op een onbewoond eiland": "Niet truttig en zonder die afschuwelijke clichés"

Hoe mooi kon het leven zijn, 40 jaar geleden: zorgeloos leven op een eiland, met de billen bloot, lurkend aan de melk uit een kokosnoot en nooit problemen met je fiets, om de eenvoudige reden dat niets moet. In Nederland, maar ook in Vlaanderen zongen kinderen dan ook gretig mee met "Op een onbewoond eiland" van het kinderkoor Kinderen voor Kinderen. De single was ook bij ons, midden januari 1982, goed voor een hitparadeplaats en werd vele jaren later zelfs verkozen tot beste Kinderen voor Kinderen-liedje ooit.

Na een eerste succes in mei 1981 met "Ik heb zo waanzinnig gedroomd" ("Nadat Frits Spits (een van Nederlands populairste radiomakers ooit, red) het gehoord had, pikte hij het op in zijn programma’s en werd het plots een hit") volgde voor het Hilversumse kinderkoor, dat in 1978 door de Nederlandse zender VARA in het leven geroepen was om geld in te zamelen voor kinderen in derdewereldlanden, begin 1982 dus nieuw succes met "Op een onbewoond eiland". De toen 12-jarige Dagmar Brusse en 11-jarige Bennie Ploeg mochten de sologedeelten inzingen.

YouTube

Bennie Ploeg: "Ik moest gewoon een auditie doen en daar bleek ik iets te hebben waardoor ik geselecteerd werd. Maar voor mij is het nooit iets geweest waarvan ik mijn beroep wilde maken. Na een tweetal jaren - ik was toen 13 - was ik er ook wel klaar mee." (De wereld draait door, november 2009)

Dagmar Brusse, die samen met haar tweelingzus deel uitmaakte van Kinderen voor Kinderen en door haar moeder ingeschreven was "zonder te weten of ze wel konden zingen": "Mijn zus en ik beschouwden het overigens als een leuke hobby. De ene zat op voetbal of hockey, maar wij gingen elke woensdag en zaterdag naar het koor van Kinderen voor Kinderen. Het was voor ons helemaal geen 'big deal'." (Linda, april 2017)

"Het was heel eng, omdat we in die tijd nog voor een livepubliek zongen. Ik was bijvoorbeeld doodsbang dat ik verkouden zou worden, dat ik een loopneus zou krijgen. Wat ook gebeurde. Ik vreesde dan dat mijn tweelingzusje mijn rol zou overnemen. En dat wilde ik absoluut niet." (Het beste uit Kinderen voor Kinderen, januari 1990)

"Mijn zus en ik hebben tot we 14 werden bij Kinderen voor Kinderen gezeten, want er was een beleid: als je billen en borsten kreeg, moest je eruit." (Linda)

We kregen een gouden plaat en die staat bij mij heel leuk op de wc

In 2009, naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van het kinderkoor, werd "Op een onbewoond eiland" uitgeroepen tot beste kinderlied van het koor. Ruim 4.000 liefhebbers brachten toen hun stem uit op een van de 400 liedjes van Kinderen voor Kinderen.

Dagmar Brusse: ""Op een onbewoond eiland" is ook dé hit van Kinderen voor Kinderen geworden uiteindelijk. Toen het koor 30 jaar bestond was er een verkiezing en toen werd deze uitgekozen. We kregen een gouden plaat en die staat bij mij heel leuk op de wc." (Linda)

Mandy Huydts, die deel uitmaakte van het achtergrondkoor en later bekend werd als lid van Frizzle Sizzle: "Dat was een ontzettend leuk lied en een al even leuke tekst." (Showlaat, oktober 2013)

Toen Herman Pieter de Boer, tekstschrijver van "Op een onbewoond eiland", een gouden plaat in ontvangst mocht nemen, was hij daar bijzonder trots op, omdat "normaal zo’n plaat enkel aan de artiesten gegeven wordt, maar dat dit keer ook de makers van het lied er eentje mogen ontvangen". Hij omschreef het geheim van een goede liedjestekst ooit als volgt: "Bij mij moet het altijd goed aflopen. Een tekst moet ook duidelijk zijn. Met woorden die wat voorstellen, zonder die afschuwelijke clichés."

Tonny Eyk, componist van "Op een onbewoond eiland": "Ik ben trots op die titel. En dankbaar voor het bestaan van Kinderen voor Kinderen. Dankzij hen zijn we van die truttige kinderliedjes af." (ANP, november 2009) Volgens Eyk zaten in de beginperiode van Kinderen voor Kinderen "nog echt hele betekenisvolle cabareteske liedjes tussen hetgeen ze zongen": “Ik vind nog steeds dat die eerste groep van kinderen dat het allerbest heeft gedaan. En zeer verstaanbaar alleszins." (Showlaat)

En dus zongen kinderen ook in Vlaanderen 40 jaar geleden mee met "Op een onbewoond eiland", vaak op de achterbank van de auto, want "je valt er niet van je fiets en ligt op je luie haidewiets", met een plekje in de hitparade als kers op de taart:

Meest gelezen