AP2011

"Nirvanababy" trekt opnieuw naar de rechter voor gebruik van zijn naaktfoto op albumhoes "Nevermind"

Het juridische getouwtrek rond de babyfoto op de Nirvana-albumhoes van "Nevermind" gaat voort. Spencer Elden, de man wiens babyfoto daarvoor is gebruikt, heeft bij de rechtbank in Californië een nieuwe aanklacht ingediend wegens seksuele uitbuiting. Eldens zaak werd al eens afgewezen, maar hij kreeg van de rechter de kans om binnen de 10 dagen een nieuwe rechtszaak aan te spannen, wat Elden en zijn advocaten effectief doen.

In de zomer van 2021 is Spencer Elden naar de rechtbank getrokken. Hij klaagt de Amerikaanse rockgroep Nirvana aan voor kinderporno en seksueel misbruik. Elden vindt dat hij als baby van vier maanden oud onmogelijk zelf toestemming kon geven voor het gebruik van zijn foto op de albumhoes van "Nevermind", het legendarische succesalbum van Nirvana uit 1991. 

Elden eist daarom 150.000 dollar schadevergoeding van elke persoon die hij aanklaagt: Krist Novoselic en Dave Grohl, de voormalige bassist en drummer van Nirvana, de nabestaanden van overleden zanger Kurt Cobain - onder wie zijn weduwe Courtney Love - fotograaf Kirk Weddle die het beeld heeft gemaakt en het vroegere management van Nirvana. 

Elden zegt dat zijn naakte verschijning op de hoes van het iconische album "extreem emotioneel leed" bij hem veroorzaakt zou hebben. De vraag is hoe geloofwaardig dat argument is. Elden heeft de bewuste foto in het verleden meermaals nagebootst op sociale media, en hij heeft het woord "Nevermind" op zijn borst laten tatoeëren. 

Op 3 januari heeft een rechter in Californië Eldens zaak verworpen, omdat hij niet op tijd gereageerd had op de argumenten van de tegenpartij. Advocaten van de nog levende bandleden van Nirvana en nabestaanden van Kurt Cobain zeiden in hun verdediging onder meer dat Elden "drie decennia heeft geprofiteerd van zijn beroemdheid als de Nirvanababy". Bovendien is de verjaringstermijn van de aanklacht verstreken, vinden ze. Het album "Nevermind" dateert van 1991, en Elden heeft pas 30 jaar later klacht ingediend over het gebruik van zijn babyfoto.

De rechter gaf de advocaten van Elden na die uitspraak 10 dagen de kans om hun aanklacht te veranderen, en de zaak opnieuw voor de rechter te brengen. Ze spannen effectief een nieuwe rechtszaak aan, deze keer wegens zogenoemde "seksuele uitbuiting".

Meest gelezen