Foto: Radio 2

Nieuwe hogere spoorwegbrug geplaatst over het Albertkanaal in Genk

Dit weekend wordt in Genk een nieuwe hogere spoorwegbrug over het Albertkanaal op zijn plaats gebracht. Die hogere brug moet er voor zorgen dat er vanaf volgend jaar meer en grotere binnenschepen over het kanaal transporten kunnen vervoeren. De plaatsing van de brug in Genk is alvast millimeterwerk met een mastodont. 

“De nieuwe brug bestaat uit twee delen van elk 90 meter en een gewicht van 650 ton”, vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Waterweg. “De twee brugdelen worden op het montageterrein klaargemaakt en dan op een ponton gereden. Daarmee varen we naar de plaats waar de bruggen moeten terecht komen. Het gaat om minutieus werk maar het verloopt vlot. De voorbereiding is goed gegaan en vandaag zitten de omstandigheden mee want er is weinig wind.” 

Vanaf 2023: meer transport over het water

“Deze hogere brug maakt deel uit van een masterplan om het goederentransport over het water te stimuleren”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). “Nu wordt jaarlijks 70 miljoen ton goederen over het water getransporteerd en dat moet nog meer worden. Als we alle 62 bruggen over het Albertkanaal verhoogd hebben, kunnen we veel meer transport over dat water doen. Dan kunnen zelfs containerschepen met vier lagen van en naar de haven van Antwerpen varen. 55 van de bruggen zijn al verhoogd, deze brug in Genk is één van de laatste zeven bruggen. In 2023 zouden alle bruggen moeten verhoogd zijn.” 

De brug zal in twee fases in gebruik genomen worden. Eind maart kunnen er opnieuw treinen over de brug rijden. Ondertussen wordt er verder gewerkt aan de wegen en de fietsinfrastructuur, die zouden klaar moeten zijn tegen juni. 

Meest gelezen