Videospeler inladen...

Ontbijten met minister van Financiën Van Peteghem: "Btw-verlaging van dure energie kost 86 miljoen euro per maand" 

Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat", met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag: minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Een btw-verlaging voor de dure energie is nog altijd mogelijk. Dat laat minister van Financiën Vincent Van Peteghem verstaan in "De ochtend" op Radio 1. Samen met Energieminister Tinne Van der Straeten moet hij de mogelijkheid onderzoeken, zegt hij. 

"Een btw-verlaging is mogelijk. We moeten op korte termijn snel een aantal aanpassingen doen, zodat er een impact is. Op middellange termijn moeten we zoeken naar structurele oplossingen." Volgens hem is er een heroriëntering nodig. "De btw op steenkool is 12 procent, op elektriciteit 21, wat nochtans de meest duurzame energiebron is."

Aan zo'n btw-verlaging hangt een serieus prijskaartje. "86 miljoen euro per maand", stelt Van Peteghem. "We moeten ook eerlijk zijn. De afgelopen periode hebben we een btw-verlaging gedaan voor de horeca. Dat heeft ons bijna 800 miljoen euro gekost. Nu moeten we ook een inspanning doen voor mensen die in moeilijkheden zitten om hun factuur te betalen." Hij hoopt alvast dat er volgende week een oplossing uit de bus komt.

Bekijk hier het volledige gesprek met Vincent Van Peteghem:

Videospeler inladen...

Maar volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) komt er géén algemene btw-verlaging op energie - hij herhaalt daarmee het standpunt van premier De Croo. 

"Als je denkt dat je zoiets gemakkelijk terugdraait, heb je weinig politieke feeling", laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws. "Wanneer gaat hij dat doen? In 2023, een jaar voor de verkiezingen? In 2024, het jaar van de verkiezingen?" 

Groen suggereert premie

Coalitiepartner Groen pleit voor een energiepremie van 200 à 220 euro, "voor alle burgers die het nodig hebben". Dat heeft partijvoorzitter Meyrem Almaci vanmiddag gezegd in haar nieuwjaarstoespraak.  

De premie die Almaci beoogt, is bedoeld voor wie het met minder dan 3.200 euro bruto per maand moet doen en daarmee onder het gemiddeld inkomen zit. 

Een premie van 200 à 220 euro is volgens Almaci "substantieel", "en helpt om de factuur die ontploft is onder controle te houden en hierdoor kan men zich toch nog verwarmen als het buiten ijskoud is".

Naast deze acute maatregel, pleit ze ook voor meer structurele maatregelen: investeren in isoleren, warmtepompen en groene energie zoals uit zonnepanelen.

BTW-verlaging: Hoe reageren Open VLD en Groen?

Videospeler inladen...

Meest gelezen