James Arthur Photography

Parket vraagt uithandengeving drie minderjarige verdachten moord Beveren

Het openbaar ministerie vraagt in de zaak van de moord op de 42-jarige David Polfliet in Beveren in maart vorig jaar zoals verwacht de uithandengeving van de drie minderjarige verdachten. Dat meldt Het Nieuwsblad en het parket Oost-Vlaanderen bevestigt dat de twee Oost-Vlaamse verdachten gedagvaard zijn met het oog op uithandengeving.

Het lichaam van David Polfiet uit Sint-Niklaas werd op zaterdag 6 maart 2021 gevonden in een park naast de spoorlijn ter hoogte van de Lesseliersdreef in Beveren. De man was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven gebracht werd. Het slachtoffer werd via de datingapp Grindr naar het park gelokt door drie minderjarige verdachten.

Het ging om een 17-jarige uit Antwerpen, een 17-jarige uit de Beverse deelgemeente Verrebroek en een 16-jarige uit de Beverse deelgemeente Kieldrecht. Ze gaven zich na de feiten aan bij de politie. 

De jeugdrechters in Antwerpen en Dendermonde beslisten om hen in Everberg te plaatsen en daarna werden ze in andere instellingen geplaatst. De 16-jarige verdachte ontsnapte in september uit de gesloten afdeling van de gemeenschapsinstelling in Wingene en werd later opgepakt in een hotel in Blankenberge.

De tieners verklaarden dat ze het slachtoffer wilden bestelen, maar dat ze geen moordplannen hadden. David Polfliet zou volgens de autopsie doodgebloed zijn na een messteek in het dijbeen, maar die informatie is nog niet bevestigd door het Oost-Vlaamse parket. Het parket benadrukte eerder wel dat het motief voor de feiten onderzocht wordt en dat het nog niet vaststaat of er sprake was van homohaat.

Voor het opstarten van de procedure van uithandengeving, waarbij minderjarigen vanaf 16 jaar berecht worden als volwassenen, moest er eerst een vordering komen van het openbaar ministerie. Het onderzoek is nog niet afgelopen maar zoals verwacht vraagt het parket de uithandengeving. 

"De twee minderjarigen uit Oost-Vlaanderen zijn gedagvaard met het oog op uithandengeving. De zitting van de jeugdrechtbank in Dendermonde zal eind januari plaatsvinden en vermoedelijk begin februari zal er uitspraak zijn. Voor de minderjarige uit Antwerpen is de procedure ook lopende", meldt het Oost-Vlaamse parket. De eerste zitting vindt plaats op 27 januari, zo werd uit goede bron vernomen.

"De vraag tot uithandengeving is de normale gang van zaken, maar meestal wordt gewacht tot na het afsluiten van het onderzoek", zegt Dirk De Maerschalck, de advocaat van de jongste verdachte. "Nu vordert het parket al de uithandengeving terwijl het onderzoek nog bezig is, en de jeugdrechter zal erover beslissen. Het is de vraag of de maatschappij gebaat is met een uithandengeving van de minderjarigen. Sowieso zullen ze in elk geval ooit vrijkomen, maar als ze in het jeugdrecht blijven kunnen ze intensief opgevolgd worden."

Meest gelezen