Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Johnson verder in het nauw door nog meer illegale feestjes

In het Verenigd Koninkrijk is aan het licht gekomen dat personeel van de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson ook tijdens de coronalockdowns elke vrijdag bij elkaar kwam om te drinken, ondanks een verbod op dergelijke feestjes. Dat heeft de Britse krant Daily Mirror gemeld. De onthullingen over illegale feestjes van medewerkers van Johnson blijven elkaar opvolgen. Ze drijven de premier verder in het nauw.

Er is een zoveelste openbaring over feestjes van het personeel van Downing Street in het Verenigd Koninkrijk, deze keer gaat het over "wijntijd-vrijdag" -bijeenkomsten tijdens de pandemie.

De Britse premier Johnson zou geregeld getuige zijn geweest van deze wekelijkse feestjes en hij zou zijn staf zelfs hebben aangemoedigd om "stoom af te blazen". Volgens de Britse krant werd er zelfs een speciale koelkast aangeschaft voor deze vrijdagse drink.

Voorts meldde de krant de Daily Mirror dat de premier eind maart 2020 geregeld heen en weer reisde tussen zijn Londense ambtswoning en het buitenverblijf Chequers, terwijl hij de Britten had opgeroepen om af te zien van niet-essentiële reizen. 

Copyright KGC-254/STAR MAX/IPx 2022

Excuses aan Queen voor eerdere feestjes

Eerder deze week excuseerde het kantoor van Johnson zich bij koningin Elizabeth voor de twee feestjes op 16 april 2021, aan de vooravond van de begrafenis van prins Philip, de echtgenoot van de Queen.

De feesten vonden  plaats tijdens de lockdown en tijdens een periode van nationale rouw. Op deze bijeenkomsten in de tuin van Downing Street 10, Johnsons kantoor en residentie, was de premier zelf niet aanwezig, hij verbleef in Chequers. 

In het parlement ging Johnson afgelopen week dan weer door het stof voor een ander feest tijdens de eerste lockdown, dit gaat over een bijeenkomst van naaste medewerkers in de tuin van zijn ambtswoning op 20 mei 2020. Er werden zo’n honderd uitnodigingen verstuurd. Er waren ongeveer dertig aanwezigen, Johnson was er samen met zijn huidige vrouw. 

Oppositie eist vertrek

Na al deze onthullingen over feesten tijdens de pandemie eist niet alleen de oppositie zijn vertrek, ook steeds meer partijgenoten uiten openlijk kritiek op de premier.

Johnson heeft de parlementariërs opgeroepen om te wachten op de uitkomst van een onderzoek naar "mogelijke overtredingen van de coronaregels". Een topambtenaar voert dit onderzoek en zal ten vroegste volgende week de resultaten bekendmaken.

Meest gelezen