Nicolas Lambert

Schandaal rond seksueel grensoverschrijdend gedrag bij "The voice of Holland": programma stopgezet, bandleider opgestapt

De Nederlandse zender RTL schort de uitzendingen van de talentenjacht "The voice of Holland" meteen op. Aanleiding zijn aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik, door verschillende betrokkenen bij het programma. Er is bij het Openbaar Ministerie een klacht ingediend tegen "Voice"-jurylid Ali B. Jeroen Rietbergen, de leider van de liveband in "The voice of Holland", erkent de beschuldigingen over zichzelf, en stapt onmiddellijk uit het programma. RTL is een onderzoek gestart.

Het consumentenprogramma BOOS van zender BNNVARA, dat wordt uitgezonden via YouTube, bracht de bal aan het rollen. In de zomer deed Tim Hofman, maker en presentator van BOOS, een oproep. 

Hij zocht naar "mensen die gewerkt hebben bij- of meegedaan aan een talentenshow in Nederland en daar dingen meegemaakt, gezien of gehoord hebben die niet door de beugel kunnen". De oproep kwam er, nadat er bij de redactie van BOOS meerdere gelijkaardige verhalen hierover waren binnengekomen.

Komende donderdag brengt BOOS over dit onderwerp een reportage naar buiten, zo raakte vandaag bekend. Maker Tim Hofman benadrukt op Twitter dat er "ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt is". 

Het team van "The voice of Holland" is hierover ingelicht op 12 januari. Volgens de Nederlandse commerciële zender RTL zijn de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag "ernstig en schokkend" en "waren ze niet bekend bij RTL". 

Onder meer op Twitter rijst de vraag of de reportage niet vroeger uitgezonden kan worden, omdat er intussen druk over gespeculeerd wordt. Volgens maker Tim Hofman kan dat niet zomaar, omdat er nog volop aan de uitzending gewerkt wordt, met respect voor het principe van wederhoor bij de betrokken partijen.

Jurylid en leider van de liveband zeker betrokken

Volgens BOOS zijn er verschillende klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag geweest, over verschillende personen die bij "The voice of Holland" betrokken zijn. Alle betrokkenen zijn hier door BNNVARA over gecontacteerd, om hen de kans te geven om te reageren. Volgens het openbaar ministerie van Midden-Nederland is er afgelopen week aangifte gedaan tegen één persoon, "gerelateerd" aan het programma. 

Het Openbaar Ministerie zegt om privacyredenen niet om wie het gaat, maar "Voice"-jurylid Ali B. (zie foto) heeft aan de krant De Telegraaf laten weten dat die klacht tegen hem is ingediend. 

"Ik ben 100 procent overtuigd van mijn onschuld. Het gaat om een beschuldiging over iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar”, zegt Ali B. aan De Telegraaf. Zijn management heeft via een korte mededeling op sociale media laten weten dat ze geloven in zijn onschuld, en "het onderzoek in alle vertrouwen afwachten."

Via Twitter laat reportagemaker Tim Hofman weten dat Jeroen Rietbergen (zie foto), de leider van de liveband in "The voice of Holland" zelf opstapt bij het programma, nadat hij de beschuldigingen over zichzelf heeft erkend. 

De muzikant heeft een bekentenis en spijtbetuiging in een brief overgemaakt aan de BOOS-redactie. Rietbergen is een bekende toetsenist en componist in Nederland, en al jarenlang de partner van Nederlands mediafiguur Linda de Mol, de zus van "Voice"-bedenker John de Mol.

©Anneke Janssen - All Rights Reserved

In zijn brief geeft Rietbergen toe dat hij "contact van seksuele aard" heeft gehad en "seksueel getinte Whatsappberichten" heeft gestuurd met vrouwen die betrokken waren bij "The voice of Holland", maar dat hij die contacten destijds "als wederkerig en gelijkwaardig" beschouwde. Hij geeft zijn foute inschatting van de gebeurtenissen toe, en biedt zijn excuses aan "voor dingen die ik nooit had mogen doen". 

Opvallend: Rietbergen zegt dat hij door zijn opdrachtgever "streng is aangesproken over mijn gedrag". Zender RTL en/of producent ITV waren dus al op de hoogte van bepaalde feiten van grensoverschrijdend gedrag. Ook zijn partner Linda de Mol was hiervan op de hoogte, want het koppel ging zelfs een tijdlang uit elkaar, al zijn ze intussen alweer een hele tijd samen, schrijft Rietbergen.

RTL heeft samen met "Voice"-producent ITV besloten een "zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek" in te stellen, zo staat te lezen op de website van de Nederlandse zender. Ook worden de uitzendingen van "The voice of Holland" voorlopig opgeschort, tot er meer duidelijkheid is. Het 12e seizoen van het programma was vorige week vrijdag gestart. 

De precieze aard en omvang van dit verhaal is nog onduidelijk, maar op sociale media woeden de speculaties over wie betrokken zou zijn bij welke feiten volop. "We nemen dit uitermate serieus", laat RTL weten in een korte verklaring. "Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen."

Link met Borsato?

Er zijn al langer geruchten over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van "The voice" in Nederland. Het is niet geweten of er een link is met de eerder beschuldigingen die eerder werden geuit tegen Marco Borsato, die tot 2020 coach was in "The voice of Holland" én 'The voice kids." Tegen Borsato is een klacht ingediend door een dochter van één van de voormalige medewerkers van de zanger, die hij zou betast hebben toen het meisje nog minderjarig was. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

Volgens Nederlandse online roddelkanalen zouden er in de marge van "The voice kids" ook zaken gebeurd zijn met minderjarigen die niet door de beugel kunnen. Borsato zou grensoverschrijdend gedrag gepleegd hebben op een barbecue bij hem thuis, die hij organiseerde als Voice-coach voor alle deelnemers van de wedstrijd en hun families. Op dat vlak blijft het (voorlopig) bij geruchten.

"The Voice": Nederlands televisieformat met wereldwijd succes

De talentenjacht "The voice of Holland" is in 2010 bedacht door Nederlands mediamagnaat John de Mol. Het programma is één van de meest succesvolle entertainmentprogramma's van de afgelopen jaren. Het loopt in meer dan 100 landen en won in de VS de prestigieuze Emmy Award, één van de belangrijkste prijzen voor een televisieprogramma.

In ons land zijn er twee versies van het programma te zien, op VTM en de RTBF. De essentie van het format is dat de juryleden met hun rug naar de kandidaten toe zitten tijdens hun "blinde auditie". Ze kiezen ervoor om een bepaalde kandidaat te coachen in hun team, door hun gigantische stoelen met een druk op de knop te laten omdraaien.

Die coaches zijn in elk land bekende artiesten. In de Nederlandse reeks die momenteel werd uitgezonden op RTL zaten Anouk, Ali B, Glennis Grace, Waylon, Maan en Typhoon. Tegen Ali B is nu een klacht ingediend.

Meest gelezen