AFP or licensors

Geen Australisch visum voor Novak Djokovic, dus ook geen Australian Open: tennisser meteen op vliegtuig gestapt

Het visum van de Servische nummer 1 van het mannentennis Novak Djokovic blijft dan toch ingetrokken, zo heeft de Australische rechtbank beslist. Hij is niet gevaccineerd en vaccinatie is verplicht om Australië binnen te komen. Djokovic zal dus morgen niet aantreden op de Australian Open. Djokovic laat weten "extreem teleurgesteld" te zijn.

De Australische autoriteiten argumenteerden dat de aanwezigheid van Djokovic in Australië, die niet gevaccineerd is tegen COVID-19, "anti-vaccinatiegevoelens kan aanwakkeren." Zij zijn van mening dat de Serviër het land moet worden uitgezet in het algemene belang. De drie rechters van de federale rechtbank hebben die redenering gevolgd. Djokovic kan niet meer in beroep gaan.

Bekijk hier het vonnis van de Australische rechter en een analyse in "De zevende dag."

Videospeler inladen...

Djokovic zou normaal morgen zijn eerste wedstrijd spelen in de Australian Open, maar dat kan dus zeker niet meer doorgaan. De nummer een van de wereld hoopte zijn 21e grandslamtitel binnen te halen. 

Het is nog maar de tweede keer in 18 jaar dat de Serviër een grandslamtoernooi mist. In 2017 moest hij vanwege een elleboogblessure forfait geven voor de US Open. 

Opvallend: de afwijzing van zijn visum betekent normaal gezien ook dat Djokovic de komende 3 jaren Australië niet meer binnen mag. Het vonnis zou dus een grote impact kunnen hebben op zijn tenniscarrière.

Ik respecteer de uitspraak van het hof en zal samenwerken met de autoriteiten om mijn vertrek uit dit land te plannen

Tennisser Novak Djokovic

In een eerste reactie zegt Djokovic dat hij "extreem teleurgesteld" is door de uitspraak. "Ik respecteer de uitspraak van het hof en zal samenwerken met de autoriteiten om mijn vertrek uit dit land te plannen." 

"De voorbije weken lag de focus vooral op mij en daar voelde ik mij niet comfortabel bij. Ik hoop dat we ons nu allemaal kunnen concentreren op het tennis en dit toernooi waarvan ik zoveel hou. Nu neem ik eerst wat tijd om tot rust te komen, vooraleer ik verder zal reageren."

Enkele uren na de uitspraak van de rechter was de tennisster te zien op de luchthaven. Hij gaf geen reactie voor de camera.

Videospeler inladen...

Welles-nietes

Djokovic kwam op 5 januari toe in Melbourne en zag er zijn visum in eerste instantie geweigerd worden. Hij verbleef vervolgens enkele dagen in een quarantainehotel, waarna een rechter op 10 januari zijn onmiddellijke vrijlating beval. De Australische minister van Immigratie kon die beslissing nog 'overrulen' en deed dat dus "op basis van het publieke belang".

Om ongeveer dezelfde redenen werd het inreisvisum van de Tsjechische speelster Renata Voracova ingetrokken. Ook zij verbleef in hetzelfde detentiehotel als Djokovic. Maar de Tsjechische besliste om niet in beroep te gaan en Australië weer te verlaten. 

Servische president verontwaardigd

De Servische president Aleksandar Vucic reageert verontwaardigd. "Ze denken dat ze Djokovic vernederd hebben met deze tien dagen van mishandeling, maar ze hebben vooral zichzelf vernederd", klinkt het. "Novak mag met opgeheven hoofd terugkeren naar zijn eigen land en iedereen recht in de ogen kijken."

De mannentennisorganisatie ATP is dan weer opgelucht dat de soap rond Djokovic is afgelopen. "Hiermee komt een einde aan de reeks van betreurenswaardige gebeurtenissen", klinkt het in een mededeling. "De uitspraak van de rechtbank moet gerespecteerd worden, maar de afwezigheid van Djokovic in Melbourne is toch een verlies voor het tennis."

Servische president Aleksandar Vucic: "Het was een heksenjacht tegen Novak Djokovic"

Videospeler inladen...

Meest gelezen