AFP or licensors

Ibrahim Boubacar Keita, afgezette president Mali, overleden op 76 jaar

De voormalige president van Mali, Ibrahim Boubacar Keita, is op 76-jarige leeftijd overleden in de hoofdstad Bamako. Dat heeft zijn familie meegedeeld. De man was van 2013 tot 2020 president. Hij werd twee jaar geleden afgezet door het leger na maanden van protest in het West-Afrikaanse land.

De Malinese ex-president, Ibrahim Boubacar Keita, stierf deze ochtend in zijn huis in de hoofdstad Bamako. Dat vertelde een familielid aan persbureau AFP. De doodsoorzaak van Keïta is niet bekend. Vorig jaar kreeg de man een beroerte. 

Keita was zeven jaar aan de macht in Mali, toen hij in 2020 werd afgezet bij een staatsgreep. Aan de staatsgreep gingen maanden van protest vooraf.

Tijdens zijn bewind namen islamitische rebellen grote delen van Mali in, vooral het midden en het noorden van het land kwamen in hun handen terecht. De betogers verweten Keita dat hij de veiligheid in zijn land niet meer kon waarborgen en de corruptie niet bestreed.  Ook de economische crisis en zijn omstreden verkiezingen droegen bij tot een voedingsbodem voor protest. Tijdens deze protesten kwamen er ook mensen om het leven. 

Weken nadat hij was afgezet, kreeg hij een beroerte en werd hij naar de Verenigde Arabische Emiraten gevlogen voor een medische behandeling

Zes jaar premier van Mali

Vooraleer hij president was, diende Keita het land van 1994 tot 2000 als premier. In 2001 richtte hij zijn eigen partij “Bijeenkomst voor Mali” op, het jaar daarop stelde hij zich voor de eerste keer kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar haalde het niet.

Van 2012 tot 2013 heerste er een burgeroorlog in het land. In 2013 werd Keita uiteindelijk verkozen tot president. Er werd in 2013 ook een VN-vredesmissie opgericht.

Nog steeds instabiliteit in Mali

Maar sinds Keita werd afgezet, verkeert het land nog steeds in chaos. Na de coup onder leiding van kolonel Assimi Goïta kwam er een overgangsregering met burgers en militairen met een burgerpresident aan het hoofd.

Maar Goïta pleegde in mei vorig jaar opnieuw een staatsgreep, deze keer werd hij zelf president. Er werd toen beloofd dat er in februari van dit jaar democratische verkiezingen zouden plaatsvinden.

Recent liet het Malinese regime weten dat er toch geen verkiezingen zouden plaatsvinden dit jaar, ze zouden worden uitgesteld naar 2026. Goïta verbrak zijn belofte tot groot ongenoegen van de internationale gemeenschap.

Zo sprak Ecowas, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, opnieuw sancties uit tegen het land. Zo zakt Mali verder weg in isolement en instabiliteit. 

Meest gelezen