In Groningen meer dan 8.000 betogers in fakkeltocht tegen gaswinning

In het noorden van Nederland, in Groningen, hebben gisteravond minstens 8.000 mensen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. Ze vragen hiermee aandacht voor de situatie van mensen die in het aardbevingsgebied wonen. De betoging is over het algemeen gemoedelijk verlopen. 

De fakkeltocht in de binnenstad van Groningen begon om 20 uur gisteravond op de Vismarkt. Op borden en spandoeken stonden teksten te lezen als "Genoeg is genoeg" en "Veenbrand is onblusbaar, respect is onbetaalbaar".

Volgens de politie liepen er tussen 8.000 en 10.000 betogers mee in de optocht. Langs de route stonden ook tractoren te toeteren om hun steun te betuigen. De tocht eindigde opnieuw op de Vismarkt.

Tegen verdubbeling gaswinning

Het protest werd georganiseerd naar aanleiding van het besluit van de Nederlandse regering om de gaswinning te verdubbelen. Ook de slechte organisatie omtrent de subsidie voor huiseigenaren om hun huizen te verstevigen of te verduurzamen speelt een rol.

Begin deze week stonden duizenden mensen urenlang in (digitale) wachtrijen om een aanvraag voor 10.000 euro in te dienen en bovendien was het subsidiebudget te klein.

Vrijdag maakte het kabinet bekend dat het 250 miljoen euro extra uittrekt voor de regeling. Maar veel inwoners vinden dat nog steeds onvoldoende om de vertrouwensbreuk te herstellen. 

Volgens de organisatie wordt het tijd dat het kabinet de situatie in Groningen serieus neemt. "We krijgen veel te verduren als Groningers, maar wij horen ook bij Nederland. Daar willen we veiligheid en compensatie voor terug", zegt een van de organisatoren Chris Garrit.

De protestactie werd georganiseerd onder het motto "respect voor Groningen". De leuze werd dan ook regelmatig gescandeerd.

Er is veel steun voor de actie. Heel wat mensen hebben ook thuis een vlam aangestoken.  Ook online staken al meer dan 216.000 mensen een fakkel aan.

In 2018 namen aan een eerdere fakkeltocht tegen het gaswinningsbeleid ook al eens zo'n 10.000 mensen deel.

Aardbevingen door gaswinning

Groningen wordt al jarenlang geteisterd door aardbevingen, die worden veroorzaakt door de gaswinning. Heel wat huizen zijn beschadigd door de bevingen en niet meer veilig om in te wonen. Er bestaat een subsidieregeling, maar onder meer door de slechte organisatie van deze regeling kwamen de betogers op straat.

Meest gelezen