Radio 2

Aangespoelde bruinvis in Koksijde ondertussen gestorven

In Koksijde is een levende bruinvis aangespoeld. De hulpdiensten konden het dier uit het water halen en het werd naar het dolfinarium in Brugge gebracht. Het dier is intussen gestorven.

Rond 10 uur zondagochtend merkten wandelaars aan de waterlijn in Koksijde een nog levende bruinvis op. Het dier geraakte niet meer op eigen kracht het water in. De hulpdiensten werden verwittigd en haalden de bruinvis levend uit het water. Hij werd naar de Zeedijk gebracht. Dierenarts John Van Gompel kwam de bruinvis ophalen en bracht hem naar het dolfinarium in Brugge. 

Daar probeerden ze het dier er nog bovenop te helpen met medicatie, maar dat is niet gelukt. De bruinvis is deze ochtend aan zijn verwondingen gestorven. 

"Het dier was tamelijk mager en had overal wonden aan de huid, waar er parasieten op zaten", vertelt Jan Haelters van het Vlaams Instituut voor de Zee. "Huidparasieten zijn een soort walvisluizen en huidverwondingen duiden meestal op een virale infectie. De kans dat dit dier de infectie had overleefd, was zeer klein. Maar het was zeker het proberen waard, want alles wat we deze keer geleerd hebben, is nuttig als er in de toekomst misschien nog eens een bruinvis aanspoelt."

Meest gelezen