ALEX HALADA / picturedesk.com

Meer details uitgewerkt over vaccinatieplicht in Oostenrijk: verplicht vanaf 18 en bij weigering boetes tot 3.600 euro

De Oostenrijkse regering heeft het wetsontwerp klaar voor de vaccinatieplicht in het land. Dat heeft de regering aangekondigd tijdens een persconferentie. Alle Oostenrijkers vanaf 18 jaar moeten zich laten vaccineren tegen corona, eerder was vaccinatieplicht vanaf 14 jaar aangekondigd. 

In november vorig jaar kondigde Oostenrijk als eerste Europees land aan dat het een vaccinatieplicht invoert voor al haar inwoners vanaf februari. Nu is het wetsontwerp voor de vaccinatieplicht klaar en werd het voorgesteld door onder meer de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en de minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen). In Oostenrijk regeert de conservatieve ÖVP van Nehammer samen met de Groenen. 

De vaccinatieplicht zal gelden voor alle Oostenrijkers vanaf 18 jaar. Vanaf midden maart zullen controles uitgevoerd worden en zal er ook worden bestraft. Wie het vaccin blijft weigeren, kan een geldboete krijgen tot maximaal 3.600 euro. De regering benadrukt dat gevangenisstraffen niet voorzien zijn.

Eerder kondigde de bondskanselier aan dat de prik verplicht zou worden voor iedereen ouder dan veertien, maar de leeftijdsgrens werd aangepast.

Op de wet geldt een uitzondering voor onder meer zwangere vrouwen en voor mensen die om medische redenen niet gevaccineerd mogen worden. 

De regering benadrukt dat het niet gaat om het bestrijden van niet-gevaccineerden, maar om de "veiligheid van de gemeenschap" en het "principe van solidariteit”. 

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer
(c) AP-POOL

Ze rechtvaardigen de vaccinatieplicht ook door te melden dat de vaccins werken en het een goed middel is tegen de pandemie. Ze motiveren voorts dat een vaccinatieplicht de spiraal van lockdowns en andere maatregelen kan breken. 

Sinds de aankondiging van de plannen rond vaccinatieplicht kreeg het parlement vele duizenden brieven, vooral met bezwaren tegen de invoering van de plicht. Tegen de vaccinatieplicht en de andere coronamaatregelen werd ook betoogd in Oostenrijk. 

Goedkeuring parlement is formaliteit

Het was de bedoeling om het wetsontwerp vrijdag klaar te hebben, maar toen was de regering er nog niet helemaal uit, vertelde de minister van Volksgezondheid. 

Bij het wetsvoorstel heeft de meerderheidscoalitie van ÖVP en Groenen een deel van de oppositie betrokken om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren. De uiterst rechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij  (FPÖ) blijft de vaccinatieplicht volledig afwijzen. 

Het ontwerp verschijnt morgen voor de gezondheidscommissie. Later in de week volgt de goedkeuring door het parlement, maar dat is slechts een formaliteit. 

Meest gelezen