Foto: Radio 2

Stabroek wil huis en atelier van kunstschilder Marten Melsen uitbouwen tot museum: "Alsof de tijd is blijven stilstaan"

De gemeente Stabroek wil, samen met de stichting Marten Melsen, het woonhuis met atelier van kunstschilder Marten Melsen aan het Hoogeind beschermen en uitbouwen tot een permanent museum. Daarvoor hopen ze op steun van de Vlaamse overheid. "Dit geeft ons een uniek beeld op een stuk geschiedenis van de Antwerpse Polder", zegt burgemeester Rik Frans (N-VA) van Stabroek. "Dat mogen we niet verloren laten gaan."

Marten Melsen (°1870) was kunstschilder, aquarellist, tekenaar en graficus. Hij schilderde vooral het boerenleven uit de Antwerpse polder. Door experten werd hij ook wel eens de Van Gogh van de polder genoemd. Naast schilderen, illustreerde hij ook geregeld boeken, onder meer voor Felix Timmermans. “Marten Melsen is te vergelijken met Eugeen Van Mieghem. Die werd wereldberoemd met zijn schilderijen over de havenarbeiders en de emigranten naar Amerika. Melsen vereeuwigde nauwgezet het landbouwersleven in de Antwerpse Polder,” vertelt Jan Melsen, kleinzoon van de schilder.

(Lees verder onder het schilderij.)

Wieders in de Polder - Marten Melsen (1918)
Stichting Marten Melsen

In 1912, na zijn huwelijk, kocht Marten Melsen twee huisjes aan Hoogeind in Stabroek, die liet hij ombouwen tot zijn kunstatelier 't Vossevelt. De vier kleinzonen van de schilder (Louis, Marten, Jan en Leo Melsen) beslisten in 2001 om het woonhuis en atelier van de schilder – inclusief vele werken - onder te brengen in een Stichting. Het gebouw en het atelier waren dan nog volledig intact, net als de inboedel. De tijd is er als het ware blijven stilstaan. Het atelier staat erbij zoals de schilder het verliet. De woonkamer en keuken zijn gebleven zoals ze er anno 1947 uit zagen. 

Permanent museum

De gemeente wil alles nu laten beschermen en conserveren. Dit gebouw, het oudste uit de streek dat nog volledig intact is, verwijst immers volop naar het leven in de Antwerpse Polder anno 1900. Monumentenwacht heeft vorige week alvast een inventaris van het gebouw opgemaakt en Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen en Onroerend Erfgoed, bracht een werkbezoek aan de woning. Want Stabroek lonkt naar subsidies van de overheid om alles te kunnen financieren. Na bescherming wil men het verder uitbouwen tot een permanent museum. De privé-collectie van de familie Melsen kan hier dan onderdak krijgen.

Foto: Radio 2

Meest gelezen