Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Na vulkaanuitbarsting en tsunami: olympische vlaggendrager voor Tonga op zoek naar vader, twee vrouwen verdronken in Peru

Door de vulkaanuitbarsting bij de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan zaterdag zijn heel wat mensen nog op zoek naar familieleden. Ook de man die Tonga op de voorbije drie Olympische Spelen een gezicht gaf tijdens de openingsceremonie als vlaggendrager. Pita Taufatofua heeft via sociale media laten weten dat hij nog geen contact heeft gehad met zijn vader. En in Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, zijn twee vrouwen verdronken door de hoge vloedgolven van de tsunami.

De wereld maakte kennis met Pita Taufatofua in de zomer van 2016, toen hij voor het eerst de vlag van Tonga droeg tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio. Dat deed hij ook bij de daaropvolgende Winterspelen in Zuid-Korea, én tijdens de Spelen van afgelopen zomer in Tokio: telkens met ontbloot en ingeolied bovenlichaam. Taufatofua dankt zijn atletische lichaam aan een combinatie van taekwondo en langlaufen, waardoor hij zowel aan de Zomerspelen als de Winterspelen deelneemt.

Taufatofua tijdens de Openingsceremonies van de afgelopen drie Olympische Spelen, in 2016, 2018 en 2021.

Taufatofua laat via sociale media weten dat hij sinds de tsunami die volgde op de grote vulkaanuitbarsting niets meer van zijn vader heeft vernomen. Ook met zijn familieleden die dichter bij de kust wonen, heeft de olympiër nog geen contact gehad.  Taufatofua woont zelf niet op Tonga, maar in Australië.

De tsunami heeft aanzienlijke schade aangericht op de archipel. Door de hoge golven zijn veel mensen waarschijnlijk naar hoger gelegen gebieden gevlucht. 

Daarnaast zijn er door de vulkaanuitbarsting problemen met de internetverbinding op Tonga, waardoor het voor familieleden niet eenvoudig is om elkaar terug te vinden. Voor wie familie op Tonga wil bereiken vanuit het buitenland, verloopt de communicatie nog moeilijker. Veel overheidswebsites of officiële instanties zijn ook tijdelijk onbereikbaar, waardoor het niet makkelijk is om de exacte ernst van de natuurramp in kaart te brengen. 

Twee vrouwen verdronken in Peru

Voor zover bekend zijn er op Tonga geen dodelijke slachtoffers gevallen. Meer dan 10.000 kilometer verder, in Peru, kwamen wel twee vrouwen om het leven nadat ze op het strand verrast waren door hoge golven. 

Hoe dan ook wil Taufatofua niet bij de pakken blijven zitten: hij is een fundraisingcampagne gestart, om geld in te zamelen voor zijn getroffen thuisland. "Ik focus mij op wat ik vanuit mijn positie kan doen, en dat is bewustzijn creëren voor wat er gebeurd is, en een hulpactie op poten zetten", schrijft hij op Instagram. 

Het is niet de eerste keer dat Taufatofua zich inzet voor het goede doel, want naast topsporter is hij ook UNICEF-ambassadeur. "Ik waardeer jullie allemaal", besluit hij.

Meest gelezen