België heeft nog eens zeventig achterblijvers uit Afghanistan geëvacueerd via Pakistaanse route 

België heeft de voorbije dagen nog eens zeventig mensen weggehaald uit Afghanistan. Ze hebben opvang gekregen in buurland Pakistan en worden van daaruit naar ons land overgebracht. Na de machtsovername door de taliban in Afghanistan waren nog honderden mensen met een band met ons land achtergebleven. 

In augustus vorig jaar waren met de luchtbrug van de operatie "Red Kite" al meer dan 1.400 mensen uit Kaboel geëvacueerd. Maar honderden Afghanen én Belgen die met ons land hadden samengewerkt, waren achtergebleven. Ze waren niet tijdig op het vliegtuig geraakt, toen de evacuatie-operatie met militaire vliegtuigen eind augstus 2021 werd stopgezet. In het grootste geheim heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met Defensie én met Asiel en Migratie de voorbije week een nieuwe repatriëringsoperatie opgezet. 

militaire parade van Taliban-strijders
AFP or licensors

Er zijn afspraken gemaakt waardoor buurland Pakistan de mensen aan de grens zou binnenlaten. Tot voor kort weigerde Pakistan dat. Daardoor zijn nog eens zeventig mensen in veiligheid gebracht, ze zullen naar ons land worden overgevlogen.

Volgens Buitenlandse Zaken gaat het zowel om mensen met de Belgische (dubbele) als de Afghaanse nationaliteit. Drie van de zeventig worden naar Luxemburg teruggebracht. 

De voorbije maanden waren al zo'n 170 mensen gerepatrieerd via commerciële vluchten naar Qatar. 

Meest gelezen