Energiewaakhond CREG adviseert om voorschotfactuur te verhogen: "Maar aanvaard niet zomaar voorstel van leverancier"

Is het een goed idee om je maandelijkse voorschotbedrag voor elektriciteit en gas te verhogen, om zo een monsterbedrag te vermijden op de eindafrekening? Kurt Hernot van de CREG, de federale energieregulator, adviseert om dat inderdaad te doen, maar hij benadrukt wel dat je niet zomaar het voorstel van de energieleverancier moet aanvaarden. "Ga in dialoog", zegt hij bij "De inspecteur" op Radio 2.

"De vrees voor hoge energiefacturen is terecht. En ja, het is een goed idee om je voorschotfactuur aan te passen", vertelt Kurt Hernot bij "De Inspecteur". 

Hernot werkt voor de CREG, dat is de federale energieregulator. "We zien al maanden dat de prijzen stijgen. En het zal in het voorjaar niet beter worden. Ook al dachten we een paar maanden geleden nog dat dat wel het geval zou zijn." 

Je voorschotfactuur aanpassen, is volgens Hernot dan ook een belangrijke stap om je energiefactuur betaalbaar te houden. "Het is de enige manier om je eindafrekening enigszins onder controle te houden."

"Ga in dialoog met je leverancier"

Hernot maakt meteen een belangrijke kanttekening bij het advies om je voorschotfactuur aan te passen. "Aanvaard niet zomaar het voorstel van je leverancier." 

En waarom niet? "Veel leveranciers doen je een voorstel op basis van de prijzen nu en op basis van je geschat verbruik. Die schatting gaat uit van je verbruik van de voorbije jaren. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat je nu misschien minder verbruikt." 

"De inspecteur" kreeg een verhaal binnen van een luisteraar wiens thermostaat op 16 graden staat ingesteld. Lager kan niet omdat het systeem het niet toelaat. "Het spreekt voor zich dat die persoon een veel lager verbruik heeft dan dezelfde periode vorig jaar."

Hernot vindt dat je in dialoog moet gaan met je leverancier. "Je mag gerust uitleggen dat je verbruik een pak lager is. En dat de berekening voor het nieuwe voorschot daar geen rekening mee houdt." Tegelijk waarschuwt Hernot dat je je niet blind mag staren op dat lagere verbruik. "De prijzen zijn zo sterk gestegen dat je sowieso meer betaalt. Ook als je zuinig bent met energie." 

De prijzen zijn zo sterk gestegen dat je sowieso meer betaalt. Ook als je zuinig bent met energie

Kurt Hernot (CREG)

"Voorschot maal 5 en ik moet nog bijbetalen"

"De Inspecteur" haalt er het verhaal bij van luisteraar Conny Kosolosky. In februari 2021 betaalde ze 34 euro per maand voor gas. Nu betaalt ze 179 euro. Dat is vijf keer meer dan vorig jaar. Als ze nu een simulatie doet bij de leverancier, komt ze uit op een geschat voorschotbedrag van 425 euro per maand. En dan zou ze nog een keer 3.000 euro moeten bijleggen op de eindafrekening. Dat is toch te gek voor woorden?

Hernot reageert op die bedragen. "Het voorschot van 34 euro van vorig jaar is een laag bedrag. Die 179 euro is realistischer. Maar vandaag zijn bedragen van 200 à 300 euro per maand voor gas zeker niet gek. Maar ik maak nog eens de opmerking dat dit voorstel hoogstwaarschijnlijk geen rekening houdt met het feit dat je als klant misschien je gedrag aanpast en zuiniger bent." 

"Accumulatieverwarming is een probleem"

"De inspecteur" krijgt ook het verhaal van luisteraar Kris van Eeckhout. Zij verwarmt met accumulatieverwarming en ziet haar voorschotfactuur stijgen van 400 euro per maand naar 1.289 euro per maand.

Hernot reageert ook op dit verhaal. "Accumulatieverwarming is deze dagen echt een probleem", zo zegt hij. "De laatste jaren stellen we vast dat de prijzen voor exclusief nachttarief heel sterk gestegen zijn. Ze liggen hoger dan de prijzen voor het dagtarief. Accumulatieverwarming heeft dan ook nog eens een groot verbruik. Dat maakt dat de factuur heel hoog oploopt."  

Bij accumulatieverwarming wordt elektriciteit 's nachts omgezet in warmte door accumulatiekachels. De warmte wordt tijdelijk opgeslagen en overdag weer vrijgegeven.

Spelen we bank voor de energieleveranciers?

Veel luisteraars van "De inspecteur" denken dat ze bank spelen voor leveranciers. "Leveranciers raden ons aan om het voorschot te verhogen zodat we ons indekken voor een hoge eindafrekening. Maar het voelt eerder alsof wij de leveranciers indekken door al die bedragen over te schrijven." 

Hernot vindt dat een belangrijke opmerking. "Je moet altijd een tegenvoorstel kunnen doen als consument. Dat voorstel moet ook rekening houden met je financiële draagkracht." 

Wil je weten hoe je eindafrekening wordt berekend? Lees er hier alles over.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) hebben intussen met de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) overlegd. Alle partijen benadrukken het belang van realistische voorschotfacturen.

Dermagne en De Bleeker zullen er samen met de sectorfederatie op toezien dat de energieleveranciers dat principe naleven, luidt het in persbericht. "Het mag niet zijn dat te hoge voorschotfacturen eigenlijk dienen als lening aan de energieleverancier." In hoeverre dat naleven van principes kan worden afgedwongen, is niet duidelijk.

Meest gelezen