Ontvoerder van Dean zat eerder celstraf van 10 jaar uit voor fatale kindermishandeling

Dave De Kock, de man die in Nederland werd opgepakt en verdacht wordt van ontvoering van de 4-jarige Dean Verberckmoes uit Beveren, werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor de fatale mishandeling van zijn 2-jarige stiefzoon Miguel uit Ravels. De feiten gebeurden in 2008 en de man zat zijn straf volledig uit, zodat hij na zijn vrijlating in 2018 niet verder opgevolgd kon worden.

Dave De Kock, de 34-jarige man die vanmiddag in Nederland werd opgepakt in verband met de ontvoering van de 4-jarige Dean Verberckmoes uit Verrebroek bij Beveren werd eerder veroordeeld voor zware kindermishandeling. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen aan VRT NWS.

In "Het journaal" van 19 uur bevestigde Annelies Verstraete van het parket van Oost-Vlaanderen dat de man eerder een celstraf uitzat wegens zware kindermishandeling (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Voor deze eerdere feiten moeten we teruggaan naar de zomer van 2008. Op 2 juli van dat jaar overleed een 2-jarig jongetje, Miguel, in het ziekenhuis nadat hij enkele dagen daarvoor was opgenomen. 

De peuter vertoonde verschillende verwondingen over zijn hele lichaam. Hij bleek mishandeld te zijn door Dave De Kock, de nieuwe vriend van zijn moeder Sandra V.  

Mishandeling

De raadkamer van de rechtbank in Turnhout had De Kock aanvankelijk doorverwezen naar het parket-generaal op betichting van foltering. 

Sandra V. werd beschuldigd van verwaarlozing. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling besliste dat De Kock zich moest verantwoorden voor de onmenselijke behandeling van de peuter en Sandra V. voor schuldig verzuim. 

Volgens het openbaar ministerie in Turnhout bracht De Kock het kind tussen 18 en 25 juni 2008 verschillende verwondingen toe door hem in zijn bedje te gooien, van de trap te laten vallen of hardhandig aan te pakken. De jongen had bij zijn opname in het ziekenhuis ook een ernstige inwendige verwonding aan het hoofd, wat wees op een zware klap. 

Tien jaar cel

De kamer van inbeschuldigingstelling stuurde de zaak naar de strafrechter, waardoor Dave De Kock en Sandra V. geen assisenproces kregen. De Kock werd uiteindelijk veroordeeld tot tien jaar effectieve celstraf wegens mishandeling met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk te doden. Dat was toen de kwalificatie. Sandra V. kreeg twee jaar met uitstel.

Na twee jaar voorhechtenis,  zat De Kock na zijn veroordeling zeven jaar in de cel. Eerst in Turnhout, dan in Hasselt en vervolgens in Tilburg. "Elke vraag die hij gesteld heeft voor vervroegde vrijlating is telkens afgewezen geweest", vertelt Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan VTM.  De gevangenis van Tilburg had gevraagd om hem te plaatsen in een psychiatrische instelling, maar op die vraag is toen niet ingegaan. Wel zat hij zijn straf verder uit in Ruiselede. In juli 2017 kreeg hij een enkelband. In december 2018 had hij zijn straf volledig uitgezeten.

Meest gelezen