Copyrights AS Media

Nu ook vriendin van Dave De Kock aangehouden nadat jongetje van 4 uit Beveren dood is teruggevonden in Zeeland

Na Dave De Kock is nu ook zijn vriendin aangehouden. Die was vorige nacht opgepakt en is vanavond aangehouden door de onderzoeksrechter in Dendermonde. Gisteravond is  Dean Verberckmoes, het jongetje uit Beveren dat sinds het weekend vermist werd, dood teruggevonden in de buurt van het Nederlandse eiland Neeltje Jans, aan de Deltawerken in Zeeland. Eerder op de dag was Dave De Kock, de 34-jarige man die het jongetje ontvoerde, in Nederland opgepakt. De Kock heeft in het verleden een celstraf uitgezeten omdat hij zijn tweejarige stiefzoontje zwaar mishandeld had, met de dood tot gevolg.

"De vermiste Dean (4) uit België is helaas zojuist overleden aangetroffen op een locatie in Zeeland. We bedanken iedereen voor de hulp en leven mee met de familie." Dat meldde de politie van Zeeland, in Nederland, gisteravond om 22.30 uur op Twitter. 

"De jongen is om iets na 22 uur dood aangetroffen, in de provincie Zeeland, nabij het eiland Neeltje Jans", verduidelijkt Willem van Hooijdonk van de Nederlandse politie in een reactie aan VRT NWS. "Daar hadden we de hele dag met een rechercheteam druk gezocht." 

Volgens onze informatie zou De Kock zelf tijdens zijn verhoor hebben aangegeven waar de politie moest gaan zoeken. Over de precieze doodsoorzaak, en wat er zich de afgelopen dagen precies heeft afgespeeld, is voorlopig nog geen duidelijkheid. Er wordt een autopsie uitgevoerd en De Kock wordt opnieuw verhoord. 

Ontvoerder verhoord

Eerder op de dag, om 14.15 uur was Dave De Kock, de man die het jongetje had ontvoerd, opgepakt in Meerkerk, bij Utrecht. Even later werd zijn auto bij Gorinchem aangetroffen.

"We hebben de man meteen intensief verhoord en via allerlei kanalen zijn we dan gaan zoeken", zegt politiewoordvoerder Van Hooijdonk. "Het rechercheteam ging met ondersteuning van meerdere agenten zoeken in de omgeving van Vrouwenpolder. Ook een politiehelikopter werd ingezet om een duidelijk beeld van de omgeving te krijgen."

"Dat leidde vanavond, rond 22 uur, tot de vondst van het overleden jongetje", zegt Nederlandse politiewoordvoerder. Hoe het jongetje is overleden, wordt nog onderzocht.

Nu blijkt ook de vriendin van Dave De Kock te zijn aangehouden. Ze is ook in verdenking gesteld, maar het is nog niet duidelijk waarvoor. "Mijn cliënte wenst te benadrukken dat zij haar volledige medewerking zal blijven verlenen aan het onderzoek en stelt haar vertrouwen in de lopende rechtsgang. Zij hoopt dat ze voor het verdere verloop van het onderzoek dan ook kan rekenen op objectieve berichtgeving met respect voor de fundamentele principes die aan de basis liggen van onze rechtstaat", aldus haar advocaat in "Het Nieuwsblad".

Fatma Taspinar geeft een laatste stand van zaken vanuit Nederland:

Videospeler inladen...

Stiefzoontje mishandeld

Dave De Kock werd in 2010 veroordeeld tot 10 jaar effectief omdat hij in 2008 zijn tweejarige stiefzoontje zwaar mishandeld had, met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk te doden. Dat was toen de kwalificatie.

Nadat hij twee jaar in voorhechtenis had gezeten, heeft De Kock na zijn veroordeling nog 7 jaar in de cel gezeten. Daarna heeft hij nog een jaar een enkelband gehad. Daardoor had hij - alles opgeteld - dus zijn volledige straf uitgezeten.

Nederlandse politie op de plek waar het jongetje werd gevonden
Roland de Jong / Provicom

Vertrouwen

Kennelijk had De Kock een goede band met de moeder van het jongetje waar hij vorige week mee verdween. Dat vertelde Elke Verberckmoes, de moeder van de 4-jarige Dean, eerder vandaag nog aan VRT NWS.  

Ze had veel vertrouwen in hem omdat hij altijd goed op haar kinderen - Dean en zijn zusje - had gepast. “Als Dave had opgepast, vertelden ze altijd dat ze met hem geknutseld hadden en spelletjes hadden gedaan.” 

Oppas

Maar dat vertrouwen heeft de oppas vorige week beschaamd.  Woensdagochtend werd Elke Verberckmoes nog door Dave De Kock afgezet aan het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Hiëronymus, in de Dalstraat in Sint-Niklaas. 

Verberckmoes wordt daar 5 dagen per week opgenomen, omdat ze in behandeling is voor een depressie. Dean en zijn zusje worden dan gewoonlijk opgevangen bij Elkes moeder, maar woensdag zou de vriend des huizes op Dean passen.

Ongerust

Donderdagavond had de moeder nog contact met de oppas, maar vrijdag werd ze ongerust. De Kock had laten weten dat Dean donderdag nog een dagje langer bij hem mocht blijven slapen. “Hij zei dat hij dat had afgesproken met zijn vriendin en mijn mama.” Maar achteraf is gebleken dat zij helemaal niet op de hoogte waren.

Toen Elke vrijdag bij haar ouders kwam, keek ze ernaar uit om haar kinderen te zien, “want mijn kinderen zijn mijn prioriteit”, vertelde ze aan VRT NWS. Intussen had Dave De Kock haar nog een bericht gestuurd, waarin hij schreef dat hij met zijn vriendin naar zijn grootouders in Antwerpen was en dat mijn kindjes bij mijn mama waren. “Maar toen ik thuiskwam, was Dean spoorloos.”

Ruzie

“Blijkbaar heeft Dave ruzie gehad met zijn vriendin en heeft hij Dean meegenomen naar Antwerpen, maar hij is nooit bij zijn grootouders in Antwerpen geweest”, vertelde de moeder nog. 

"Ik was kwaad omdat hij het met mij had moeten bespreken dat Dean langer zou blijven, en niet achter mijn rug om. Omdat mijn moeder, de oppas en zijn vriendin, zaterdag samen met ons gingen wandelen, dacht ik: het is goed, dan heb ik even quality time met mijn dochtertje, voor Dean zaterdag naar huis komt. Maar hij is nooit meer thuisgekomen."

BEKIJK de beelden op de plek waar Dean werd teruggevonden ("Het journaal" 18/01/22):

Videospeler inladen...

Meest gelezen