Videospeler inladen...

Kunstenaar Koen Vanmechelen mag zijn werk tonen in Firenze, naast Caravaggio: "Feestje in mijn hoofd"

Het Uffizi in Firenze, een van de belangrijkste kunstmusea van de wereld, toont uitzonderlijk 30 recente werken van de Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen naast de werken van Botticelli, Caravaggio en andere kunstenaars uit de befaamde collectie. Hoe kreeg Vanmechelen dat voor elkaar?

Het is een vertrouwd zicht in Firenze: vlakbij de (kopie van de) David van Michelangelo slingert zich een massa richting de ingang van de "Galleria degli Uffizi". Zelfs in coronatijden trekt de collectie toeristen van over de hele wereld. Kunstliefhebbers die schilderijen als "De geboorte van Venus" van Botticelli en de "Medusa" van Caravaggio in het echt willen bekijken. De komende maanden zullen zij naast die oude werken ook 30 nieuwe installaties ontdekken van kunstenaar Koen Vanmechelen.

Dit museum is de tempel van de schoonheid

Koen Vanmechelen, kunstenaar

“Ik denk dat de mensen vaak zullen twijfelen, staat dat werk hier nu altijd of is dit een tijdelijke tenstoonstelling?", vertelt Koen Vanmechelen aan VRT NWS. "Ik denk dat je die dialoog moet maken in het Uffizi. Dit museum is de tempel van de schoonheid, daar voeg je bijna niets aan toe. Tenzij je iets te vertellen hebt over de toekomst.”

Beluister hier het gesprek met Koen Vanmechelen vanuit Firenze op Radio 1:

Dit is het resultaat van 30 jaar kunstenaarschap

Koen Vanmechelen, kunstenaar

Vanmechelen oogt trots en tevreden wanneer hij voor het eerst de expo mag tonen. Tot het laatste moment vroeg het museum geheimhouding: "dit zorgt voor een feestje in mijn hoofd, natuurlijk. Tijdens de pandemie heb ik mij 2 jaar lang verdiept in het maken van werken in marmer en glas. Eike Schmidt, de directeur van het Uffizi, heeft deze werken in Venetië gezien en wilde ze hier tonen. Dit is het resultaat van 30 jaar kunstenaarschap, een soort erkenning die je nooit verwacht. Daar komt nog eens bij dat een zelfportret in de collectie van het Uffizi blijft. Dat doet denken dat je bestaat."

Bekijk hier de eerste beelden uit Firenze:

Videospeler inladen...

Praktisch: De expo "Seduzione" (verleiding, red.) loopt nog tot 20 maart in het Uffizi in Firenze.

Meest gelezen