DPPA/EM

Ook "The voice Kids" en "Senior" in Nederland stopgezet, Linda de Mol verbreekt relatie met partner na schandaal

De Nederlandse zender RTL zet ook de programma's "The voice kids" en "The voice senior" stop, nadat er dit weekend een schandaal losbrak rond grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij "The voice of Holland". Vanochtend maakte de Nederlandse presentatrice Linda de Mol bekend dat ze haar relatie met toetsenist en componist Jeroen Rietbergen verbroken heeft. Rietbergen heeft bekend dat hij als leider van de liveband in het tv-programma "The voice of Holland" grensoverschrijdend gedrag heeft gepleegd. 

Afgelopen weekend maakte RTL bekend dat de talentenjacht "The voice of Holland" voorlopig van televisie verdwijnt, nadat verschillende makers beschuldigd werden van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Nu plaatst RTL alle merken rond "The voice" in de koelkast, dus ook de Nederlandse versie van "The voice kids" en "The voice senior". "Tot er meer duidelijkheid is", klinkt het. 

Het Nederlandse consumentenprogramma BOOS van zender BNNVARA plant nu donderdag een uitzending over wanpraktijken bij "The voice of Holland". Naar aanleiding van die reportage maakte bandleider Jeroen Rietbergen een bekentenis en spijtbetuiging over aan de BOOS-redactie. Hij erkende de beschuldigingen over zichzelf en stapte onmiddellijk uit het programma. 

Zijn partner, tv-presentatrice Linda de Mol, heeft vandaag op haar website een statement geplaatst waarin ze aangeeft dat ze sinds een paar dagen in een nachtmerrie beland is. "Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen, waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet."

"Heel veel is nog onduidelijk, maar een van de mensen die beschuldigd worden, die heeft toegegeven dat hij ongepaste seksuele contacten heeft gehad met deelnemers", legt correspondent Kysia Hekster uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer in de hoop dit een plek te kunnen geven en ik vraag iedereen om mijn gezin met rust te laten."

Linda de Mol en Jeroen Rietbergen in betere tijden.
Foto Leo Vogelzang VOF

Uit het statement van Rietberger bleek dat zijn partner Linda de Mol op de hoogte was van bepaalde feiten van grensoverschrijdend gedrag en dat het koppel zelfs een tijd lang uit elkaar ging, maar dat ze intussen alweer een hele tijd samen waren. Naar aanleiding van de onthullingen van de afgelopen dagen heeft Linda de Mol nu bekendgemaakt dat ze de relatie opnieuw verbreekt. 

Opvallend: Linda de Mol is de zus van John de Mol, de bedenker van het programma "The voice". Dat format is een van de meest succesvolle entertainmentprogramma's van de afgelopen jaren. In Vlaanderen zendt VTM "The voice van Vlaanderen" uit. 

Onderzoek

De Nederlandse zender RTL maakte afgelopen weekend bekend dat hij een onderzoek opent naar de beschuldigingen. Ook de producent van het programma, ITV, heeft ondertussen gereageerd. Het mediabedrijf roept mensen die slachtoffer of getuige zijn geweest van ongepast gedrag rond "The voice of Holland" op om zich te melden bij een Amsterdams advocatenkantoor dat een extern onderzoek voert. ITV zegt een zerotolerancebeleid te hebben als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. 

Ook vanuit politieke hoek komen er reacties op het schandaal. De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) laat weten dat ze geschrokken is van de verhalen die dit weekend naar buiten zijn gebracht. 

"Ik denk dat het vooral heel erg belangrijk is dat iedereen die slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie of geweld, die zou ik echt willen oproepen: doe aangifte. Dan kunnen politie en Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek starten. Ik hoop dat alle slachtoffers aangifte doen", zegt ze aan RTL Boulevard.

Respect

Vanochtend reageerde Hans Francken, de bandleider van "The voice van Vlaanderen", op de commotie in Nederland in "De grote Peter Van de Veire ochtendshow" op  MNM. 

Hij hoopt dat in Nederland de waarheid snel aan het licht komt. "Ik schrik daarvan. Zo'n gedrag moet afgekeurd worden", zegt hij. Hij benadrukt dat de productie van "The voice van Vlaanderen" totaal los staat van die van "The voice of Holland". "Wij gaan met alle respect om met de kandidaten. We willen niet dat die naam in Vlaanderen ook besmeurd wordt."

Beluister hier het gesprek met Hans Francken, de bandleider van de "The voice van Vlaanderen" in "De grote Peter Van de Veire ochtendshow" op MNM:

Nicolas Maeterlinck

Volgens de Nederlandse journalist Angela De Jong is het schandaal bij "The voice of Holland" nog maar het topje van de ijsberg. "Dit gaat nog een hele lange staart krijgen", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. 

Het is nu uiteraard eerst afwachten tot de reportage van BOOS is uitgezonden om te weten wie er allemaal beschuldigd wordt, maar volgens De Jong zouden er ook nog bij andere programma's van RTL wantoestanden kunnen zijn.  "We gaan het hier zeker nog lang over hebben", zegt ze.

Beluister hier het gesprek met de Nederlandse journalist Angela De Jong in "De ochtend" op Radio 1 over de zaak:

Nicolas Lambert

Meest gelezen