Nicolas Maeterlinck

Blog - Overlegcomité komt vrijdag bijeen, vakbonden en werkgevers raken het niet eens over extra flexibiliteit

Vakbonden en werkgevers zijn het vanavond niet eens geraakt over soepelere regels om personeelsuitval op te vangen. Sciensano-viroloog Steven Van Gucht heeft goede hoop voor het verdere verloop van de omikrongolf, maar roept wel op om duurzaam te versoepelen. En vrijdag 21 januari komt het Overlegcomité opnieuw samen om de coronamaatregelen te bespreken. Volg hier het coronanieuws van de dag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vakbonden en werkgevers raken het niet eens over extra flexibiliteit

De kopstukken van vakbonden en werkgevers zijn het niet eens geworden over een soepelere inzet van personeel tijdens de omikrongolf. De onderhandelingen in de zogenoemde Groep van Tien zijn op niets uitgelopen. 

De werkgevers dringen aan op noodmaatregelen om grote personeelsuitval door omikron op te vangen. Ze pleiten voor meer overuren, meer flexi-jobs, en meer studentenarbeid. En ze willen extra beroep kunnen doen op wie tijdelijk werkloos is, tijdskrediet neemt, of met pensioen is. Maar de vakbonden staan op de rem. Ze betwijfelen of op dit ogenblik nieuwe maatregelen nodig zijn tegen de personeelsuitval in de bedrijven. En ze willen sowieso dat de bedrijfssectoren daarover beslissen.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft de werkgevers nu voorgesteld om binnen tien dagen de situatie nog eens onder de loep te nemen.

Overlegcomité komt vrijdag opnieuw samen

Het volgende Overlegcomité staat voor vrijdag 21 januari gepland. Dat werd maandag vernomen op het kabinet van de eerste minister, nadat de premier een werkvergadering had met de ministers-presidenten van de acht deelentiteiten. Bedoeling is dat de verschillende regeringen zich vrijdag buigen over de invoering van een coronabarometer. Die moet maatregelen in de toekomst meer voorspelbaar maken.

Viroloog Steven Van Gucht: "Mogen hoopvol zijn over de toekomst"

“Er glijdt momenteel een berg aan besmettingen voorbij, maar we zien er slechts een stukje van." Dat zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht in "De Wereld Vandaag". "We zitten gemiddeld aan zo’n 27.000 besmettingen per dag, maar in werkelijkheid ligt dat aantal vele malen hoger. Het is perfect mogelijk dat het in realiteit om 100.000 besmettingen gaat. Uit een eerste, voorlopig cijfer blijkt dat we op maandag de kaap van 50.000 besmettingen op dagbasis zouden kunnen overschrijden.”

Voor een tsunami aan besmettingen hoeven we volgens Van Gucht echter niet meer te vrezen: “De omikronvariant verspreidt zich minder snel dan we vreesden. Dat heeft te maken met de maatregelen die er zijn, en met de voorzichtigheid van heel wat mensen. Een goede zaak, want zo kunnen de ziekenhuizen makkelijker volgen.” Hij heeft dan ook goede hoop dat de druk op de ziekenhuizen blijft meevallen: “Ondanks het hoge aantal besmettingen, is het aantal ernstig zieke patiënten proportioneel een stuk lager. We zitten aan 200 opnames per dag, maar daarmee bevinden we ons aan de meest optimistische kant van de voorspelde scenario’s.”

Naast de maatregelen, mogen we daar volgens Van Gucht vooral onze immuniteit dankbaar voor zijn: “Volgens een Zuid-Afrikaanse studie ligt het mildere verloop van de omikrongolf voor 75 procent aan onze immuniteit – opgebouwd door vaccinatie en opgelopen besmettingen – en voor 25 procent aan de eigenschappen van de omikronvariant, die minder ziekmakend zou zijn.”

De Sciensano-viroloog heeft goede hoop dat we de komende maanden in rustiger vaarwater terechtkomen: “Als je puur analyseert wat er nu gebeurt, is het vrij hoopgevend. We hebben een heel zware besmettingsgolf – en sommige mensen worden nog steeds zwaar ziek – maar het is een heel ander verhaal dan één jaar geleden. Toen hadden we sowieso een lockdown moeten uitroepen.” Desalniettemin roept Van Gucht op om duurzaam te versoepelen: “Je wil een jojobeweging vermijden, zodanig dat je niet op je stappen moet terugkomen. Dat is voor iedereen het beste.”

Beluister hier het volledige gesprek met viroloog Steven Van Gucht uit "De Wereld Vandaag":

Marc Van Ranst blust "uitslaande wereldbrand"

Viroloog Marc Van Ranst heeft een brandje helpen te blussen tijdens een brandweeroefening in Mendonk, in de Gentse haven. Niet omdat hij de ambitie heeft om brandweerman te worden, maar als een symbolische actie om de hele wereld zo snel als mogelijk te vaccineren tegen het coronavirus. Hij vergelijkt het blussen van een brand met het blussen van de pandemie.

EU haalt Canada en Australië van groene reizigerslijst

Het wordt voor ongevaccineerde reizigers uit Canada, Australië en Argentinië opnieuw moeilijker om een niet-essentiële reis naar de Europese Unie te maken. De lidstaten hebben maandag besloten om de drie landen van de groene lijst te verwijderen.

Aan het begin van de coronapandemie in de lente van 2020 voerde de EU een algemeen verbod op niet-essentiële reizen in. Daarnaast werd echter ook een lijst van landen opgemaakt waarvoor een uitzondering kan gelden omdat de lokale coronasituatie gunstig evolueert. 

Bij een nieuwe evaluatie zijn Canada, Australië en Argentinië vanwege stijgende besmettingscijfers van de lijst gehaald, zo blijkt uit een update die maandag is gepubliceerd. De lijst telt nu nog dertien landen, waaronder Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. 

De beslissing is strikt genomen een aanbeveling. Er vindt coördinatie op Europees niveau plaats omdat er in principe geen controles aan de binnengrenzen plaatsvinden, maar finaal blijven de lidstaten bevoegd voor de reisbeperkingen die al dan niet worden opgelegd. 

Sinds mei vorig jaar geldt een algemene uitzondering voor reizigers uit derde landen die volledig gevaccineerd zijn. Zij krijgen in principe niet langer met reisbeperkingen te maken, maar ook op dit vlak behouden de lidstaten het laatste woord.

De Wever hoopt op afschaffing CST na omikrongolf

N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt dat na de omikrongolf het Covid Safe Ticket (CST) kan worden afgevoerd. N-VA is al langer een koele minnaar van het CST als middel om de circulatie van het coronavirus te beperken. De Wever zelf had het al eerder over een "vals gevoel van veiligheid." Het enige potentieel valabel argument is voor hem dat het mensen kan aanzetten om zich te laten vaccineren.

Binnen zijn partij leeft dan ook het besef dat een afschaffing van de coronapas middenin een besmettingsgolf en een campagne rond een boosterprik niet vanzelfsprekend is. "We hopen dat na de omikrongolf de geesten wél rijp zullen zijn om het CST af te voeren. Zeker in regio's met een hoge vaccinatiegraad is het nut bijzonder gering", luidt het. Wel zal de coronapas internationaal nog een tijdje een realiteit blijven, en dus zal het beschikbaar moeten blijven om probleemloos te kunnen reizen.

Wat de verplichte vaccinatie betreft, wil N-VA het debat met open geest aangaan, en met alle wetenschappelijke argumenten. "In dit land is vandaag slechts één vaccin verplicht: het poliovaccin. De lat ligt historisch dus zeer hoog alvorens een vaccinplicht wettelijk verankerd wordt."

De Wever ziet het optimisme over het verloop van de pandemie toenemen bij de experten. "De hoop wordt nu zelfs openlijk uitgesproken dat we naar een endemische situatie evolueren. Als die hoop terecht blijkt, zal de aanpak van het coronavirus op termijn lijken op de aanpak van de griep: met een focus op het vaccineren van vooral kwetsbaren voor het winterseizoen. In die context lijkt de evidentie voorlopig dus niet in de richting te gaan van een verplichte vaccinatie", aldus de partijvoorzitter.

Komt Roland Garros ook in het gedrang voor Novak Djokovic?

Het Franse persagentschap AFP heeft bij regeringsbronnen vernomen dat alle profsporters gevaccineerd moeten zijn als ze aan competities willen deelnemen op Frans grondgebied. Dat kan kwalijke gevolgen hebben voor Novak Djokovic. Deelname aan Roland Garros lijkt dan minder vanzelfsprekend te worden. 

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

Terug naar rondleidingen op kleuterscholen voor ouders van instappers?

Acht directeurs van kleuterscholen (van verschillende onderwijsnetten) vragen aan de politiek om ouders van nieuwe kleuters te mogen rondleiden op school. Door de coronamaatregelen maken ouders nu een schoolkeuze zonder dat ze de klassen en leerkrachten op voorhand eens kunnen zien. 

Op dit moment mogen enkel ouders in moeilijke omstandigheden wel een rondleiding krijgen in de scholen.

Valt het nu beter mee dan verwacht met die omikrongolf?

Op de piek tussen de 30.000 en de 125.000 besmettingen en tot 1.000 ziekenhuisopnames per dag: het was even slikken toen viroloog Steven Van Gucht een dikke 10 dagen geleden op de persconferentie na het Overlegcomité de laatste coronavoorspellingen toonde. Valt het nu beter mee dan verwacht met die omikrongolf? En is die piek er eigenlijk al? 

Lees meer in dit artikel:

Japan vervroegt boosterprikken

Japan vervroegt vanaf maart de termijn voor boosterprikken bij ouderen. Zij krijgen een herhalingsprik zes maanden na hun tweede inenting, en niet langer na acht maanden. In Japan heeft minder dan 1 procent van de bevolking al een extra prik gekregen. "Onze onzichtbare vijand is taaier dan verwacht", zegt premier Fumio Kishida.

Drie weken voor start Winterspelen: hoogste aantal besmettingen in China sinds maart 2020

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in China is opgelopen tot het hoogste aantal sinds maart 2020, en dat op drie weken voor de start van de Winterspelen in Peking. De Chinese autoriteiten proberen al enkele weken koste wat het kost de verspreiding van de omikronvariant in te dijken. Er werden vandaag 223 nieuwe gevallen gemeld.

In de provincie Henan, waar een gedeeltelijke lockdown geldt en er massaal getest wordt bij miljoenen inwoners, zijn 68 gevallen opgespoord. De autoriteiten in Zhuhai, op de grens met Macau, hebben de bevolking gevraagd om de stad niet te verlaten nadat een handvol omikrongevallen werd ontdekt. Vanaf vandaag wordt de hele stad getest en zijn de scholen gesloten. In de noordelijke stad Xi'an lijkt de pandemie op de terugweg, na bijna een maand lockdown.

Atleten en hun entourage zijn in aanloop naar de Winterspelen al aan het aankomen in Peking. Zij komen meteen terecht in een streng gecontroleerde bubbel die hen volledig scheidt van de rest van de bevolking.

"De rijksten der aarde kunnen deze crisis in hun eigen voordeel uitbuiten"

Het vermogen van de tien rijkste mensen ter wereld is tijdens de coronapandemie meer dan verdubbeld: van 700 miljard dollar tot 1,5 biljoen (1.500.000.000.000) dollar. Aan de andere kant van het spectrum zijn 160 miljoen mensen in armoede terechtgekomen. Dat stelt de niet-gouvernementele organisatie Oxfam in een nieuw rapport.

Lees hier meer:

Museumpas goed voor 2,5 miljoen euro aan inkomsten

De Museumpas, het museumabonnement dat toegang geeft tot 211 musea in België, is vorig jaar een half miljoen keer gebruikt. Die bezoeken leverden 2,5 miljoen euro aan inkomsten op voor de museumsector. Dat is een stijging van 65 procent tegenover 2020 en een recordbedrag. Dat meldt de organisator museumPASSmusées.

Belgische bezoekers vinden stilaan hun weg terug
Erika T'Jaeckx van museumPASSmusées

Na een turbulent coronajaar in 2020, met twee verplichte sluitingen, kwam er in 2021 voorzichtig beterschap voor de museumsector. "Onder meer dankzij een sterke reeks veiligheidsmaatregelen konden de musea het hele jaar open blijven", stelt Erika T'Jaeckx van museumPASSmusées. "Hoewel de buitenlandse toeristen nog wegbleven, vonden de Belgische bezoekers stilaan hun weg terug."

Ondertussen werkt de organisatie aan een digitale versie van de Museumpas. Die komt in het voorjaar uit.

Scholen tevreden met aanpassing quarantaineregels

Bij een coronabesmetting in het gezin zullen kinderen jonger dan 12 vanaf vandaag in quarantaine moeten, tenzij ze de voorbije maanden zelf besmet geweest zijn. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs beslist.

Het speelt geen rol meer of de ouders al dan niet volledig gevaccineerd zijn. Alle kinderen worden dus opnieuw gelijk behandeld.

De scholen zijn blij met de aanpassing, zegt Inge Van Trimpont van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) van het Gemeenschapsonderwijs. "De aanpassing is een goede maatregel, want het is duidelijk nu. Nadeel is dat daardoor kinderen automatisch 10 dagen in quarantaine gaan. Ze kunnen eruit als ze op dag 8-9-10 een negatieve zelftest afleggen", legt Van Trimpont uit.  

Meest gelezen