Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Palestijnse familie verschanst zich met gasflessen uit protest tegen uitzetting uit hun woning in Jeruzalem

In het oosten van Jeruzalem zijn de onderhandelingen nog altijd aan de gang tussen de Israëlische politie en een Palestijnse familie, die weigert om uit haar huis gezet te worden. Enkele Palestijnen hebben zich op het dak verschanst met gasflessen en dreigen ermee die tot ontploffing te brengen. Het gaat om het hevigste protest tegen de uitzetting van Palestijnen uit hun huizen in de wijk Sheikh Jarrah. 

In de wijk Sheikh Jarrah in het oosten van Jeruzalem is het conflict tussen de Israëlische politie en een Palestijnse familie nog steeds aan de gang. Het is er tot een impasse gekomen omdat de politie de Palestijnen uit hun huis wilde zetten zoals een rechter eerder bevolen had, maar de bewoners namen dat niet en verschansten zich op het dak met gasflessen. Ze dreigden ermee die tot ontploffing te brengen als de Israëlische politie hen gedwongen zou evacueren. 

Dat is vooralsnog niet gebeurd. De Israëlische politie is nog steeds met de familie aan het zoeken naar oplossingen. Maar het is niet duidelijk hoe het conflict opgelost kan worden. Mogelijk breidt de actie uit en komt het tot meerdere gelijkaardige incidenten in de wijk Oost-Jeruzalem.

Inzet is het huis van de Palestijnse familie Salhiya. Enkele jaren geleden werd hun huis opgeëist door het (Israëlische) stadsbestuur van Jeruzalem. Vorig jaar heeft een rechter beslist dat de Palestijnen het huis moeten verlaten, maar de bewoners gingen in beroep. Dat beroep is er nog niet maar de eerdere uitspraak is niet opschortend en dus probeerde de politie hen gisteren uit hun huis te zetten. 

Symbool voor Israëlisch-Palestijns conflict

Het gaat over veel meer dan een geschil over een huis. In feite is een groot deel van de wijk Sheikh Jarrah ten noorden van de Oude Stad in Jeruzalem inzet van touwtrekken tussen de Palestijnen die er al decennia wonen en Joodse kolonisten die hun huizen opeisen.

Begin vorig jaar breidde dat conflict uit tot een open oorlog tussen Israël en de radicale islamitische Palestijnse groep Hamas in de Gazastrook. Aan de basis ligt het onduidelijke eigendomsrecht over gronden en huizen in Sheikh Jarrah. Na de eerste oorlog tussen Israël en de Arabische staten in 1948 werden enkele Joodse eigenaars verjaagd en kwamen zich hier Palestijnen vestigen die verdreven waren uit stadswijken in Jeruzalem die door Israël waren veroverd. In 1967 werd Oost-Jeruzalem ook veroverd door Israël en later geannexeerd. 

Joodse nationalisten betwisten nu het eigendomsrecht van de Palestijnse families die al generaties in Sheikh Jarrah wonen. Omgekeerd zeggen de Palestijnen dat ze geen recht hebben om terug te keren naar hun huizen die ze in West- (Israëlisch) Jeruzalem verloren hebben. De zaak kwam eerder voor Israëlische rechtbanken die de Palestijnen veelal in het ongelijk stelden. 

Vorig jaar besliste het Israëlische Hooggerechtshof dat een aantal Palestijnse families in Sheikh Jarrah mochten blijven wonen als ze tenminste het eigendomsrecht zouden opgeven en voortaan een kleine huur zouden betalen. Dat "Salomonsoordeel" ondergraaft dan wel de Palestijnse claims op Oost-Jeruzalem dat door de Palestijnen beschouwd wordt als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Meest gelezen