Radio 2

Primeur in Leuven: school gaat nauw samenwerken met kinderopvang om overgang vlotter te laten verlopen

De Leuvense Sint-Jansschool gaat een uniek project aan in Vlaanderen. De school gaat nauw samenwerken met de kinderopvang en voor- en naschoolse verenigingen in de buurt. Dat is nodig om de kinderen vlot te laten overgaan naar de kleuterschool. Dat blijkt vaak nog moeilijk te zijn voor kleine kindjes. “We willen de overgang minder bruusk maken door gewoontes van de crèche over te nemen.”

Samenwerken met verenigingen in de buurt heeft volgens Inge Moïs, directeur van basisschool Sint-Jan in Leuven, alleen maar voordelen. Die samenwerking gebeurt al enkele jaren tussen de Sint-Jansschool, kinderdagverblijf De Slabbertjes, naschoolse kinderopvang Fabota, Buurtwerk ’t Lampeke en Kinderkuren in Leuven. Maar nu wordt het dus officieel. Inge Moïs: “We hebben al jaren een informele samenwerking met al die partners. We proberen samen ervoor te zorgen dat de jongste kinderen tussen 0 en 6 jaar zoveel mogelijk naar school gaan of naar de voor- en naschoolse opvang. Maar met onze eigen middelen is dat eerder beperkt. Met dit project kunnen we de samenwerking intenser maken. Zodat de overgangen voor de kinderen zo klein mogelijk zijn en ze zich altijd in een warm nest bevinden om op te groeien.” 

Zo kunnen we raad vragen over slaapmomenten, en of we goedkoper warm eten kunnen voorzien, zoals in de crèche

Inge Mois, directeur Sint-Jansschool Leuven

Die overgang verloopt niet altijd even vlot, gaat Moïs verder: “Een kinderdagverblijf is veel kleiner dan een school. Ze zitten in een beperkte groep, worden heel erg begeleid, zoals bij eetmomenten, of bij zindelijkheidstraining. Als ze dan op twee en half jaar op de school toekomen, hebben we de expertise nodig van onze partners om daar op verder te bouwen. Zo kunnen we raad vragen over slaapmomenten, misschien kunnen we een slaapklasje inrichten als de kindjes dat nog nodig hebben. Of moeten we warm eten voorzien, zoals in de crèche. Dat kan nu al op school, maar met de buurtwerking zouden we dan kunnen zien of dit gratis kan of goedkoper. Zodat we de gewoontes van de kinderen kunnen behouden en de overgang minder bruusk is”.

Het pioniersproject loopt de komende drie jaren en krijgt hiervoor een subsidie van 135.000 euro. 

Meest gelezen